Het Congolese maatschappelijk middenveld organiseert zich in de strijd tegen het MPox virus
Vorige maand werden wereldwijd steeds meer gevallen van besmetting met het Mpox-virus geregistreerd. Het virus komt het meest voor op het Afrikaanse continent.
Mpox-virus in DR Congo
De grootste toename vindt plaats in de DR Congo, dat het epicentrum van de epidemie is geworden, met bijna 18.000 gevallen. De meeste gevallen worden geteld in Oost-Congo. Deze regio wordt geteisterd door gewelddadige gewapende conflicten, wat de inspanningen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen bemoeilijkt. Daarnaast zijn meer dan 400.000 mensen ontheemd geraakt in Noord- en Zuid-Kivu. De eerste gevallen zijn ook geregistreerd in de hoofdstad Kinshasa.
Het opduiken van een dodelijkere stam van het virus leidde ertoe dat de WHO de ziekte op 14 augustus uitriep tot een “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang”.
Aangezien er onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, zijn communicatie over de gezondheidsrisico’s en bewustmaking van de bevolking over de verspreiding van het virus cruciaal in de bescherming van de bevolking.
Wereldwijde epidemie, lokaal bewustzijn
Onze partner Étoile du Sud (EDS) organiseert zich al enkele weken, zowel in de hoofdstad als in de provincies, om het hoofd te bieden aan de Mpox-epidemie.
“We moeten onze covid-ervaringen gebruiken om effectief te reageren op Mpox. Kerken, scholen, middenveldorganisaties, gezinnen,… moeten de belangrijkste doelgroepen zijn voor onze bewustmaking. We moeten onze netwerken gebruiken en het terrein op gaan om dit virus uit te roeien.”
Platini, verantwoordelijke bij EDS voor de jongerengroepen in Kinshasa
In Kinshasa, bijvoorbeeld, heeft EDS twee bijeenkomsten georganiseerd waarbij meer dan 40 activisten uit hun lokale groepen werden uitgenodigd om een plan van aanpak te bespreken om verspreiding in Kintambo te voorkomen, een dichtbevolkte en daardoor kwetsbare wijk in de hoofdstad.
De teams van EDS voorzien vormingen op het terrein, waarin zij basisinformatie geven over Mpox: de oorsprong, de wijze van overdracht en de manieren om het virus in te dammen. Hiermee willen zij hun animatoren voorzien van preventieve kennis, waarna deze activisten op hun beurt hun kennis verspreiden naar andere wijken, scholen en gezondheidscentra.
In de komende weken zal EDS haar bewustmakingsactiviteiten verder uitbreiden naar andere delen van de hoofdstad en de provincies, zowel fysiek als online.
“De bevolking heeft veel vertrouwen in wat EDS op het terrein doet en deze bewustmakingscampagne geeft hen enigszins hoop! De mensen weten niet meer hoe ze moeten handelen gezien de omvang van de verspreiding.”
Brigitte, verantwoordelijke bij EDS voor de vrouwengroepen in Kinshasa
In cijfers:
- De minister van Volksgezondheid meldde dat de DRC 3,5 miljoen dosissen vaccins nodig heeft. Deze vaccins zouden met de hulp van de internationale gemeenschap (waaronder België) in de komende weken geleverd moeten worden.
- Ter vergelijking: de WHO schat dat in 2022 wereldwijd 89 mensen stierven aan Mpox (MSF).
- Sinds begine 2024 hebben naar schatting 8.772 kinderen de ziekte opgelopen in de DRC (Unicef). Het gaat om meer dan de helft van de 15.664 gemelde gevallen in het land, volgens de laatste beschikbare gegevens. In totaal zijn 548 mensen overleden, waaronder 463 kinderen.
Wil je onze partners helpen de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren? Word een Viva Salud bondgenoot!
Maandelijkse donaties zijn een van de belangrijkste elementen in het structureren van solide, duurzame projecten in België en met onze partners.
Neem contact op met Steffi, verantwoordelijke voor fondsenwerving, voor meer informatie.