Campagne Free Ahmed Muhanna!

Bestel onze gratis posters en roep onze Minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, op haar verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen tegen de genocide in Gaza en de oorlogsmisdaden tegen het gezondheidssysteem.

Petitiefacebookinstagramtwitterposter*

Wie is Dr. Ahmed Muhanna?

Dr. Ahmed Muhanna is directeur van het AWDA-ziekenhuis in Jabalia (noordelijk Gaza), een organisatie waarmee Viva Salud al bijna 20 jaar samenwerkt. Dr. Muhanna werd op 17 december 2023 ontvoerd door Israëlische soldaten terwijl hij aan het werk was in het ziekenhuis. Sinds 7 oktober is Dr. Muhanna zeer vocaal over de mensenrechtenschendingen in Gaza, met name over de aanvallen op het gezondheidszorgsysteem. Hij bezorgde ons updates en getuigenissen over wat er ter plaatse gebeurde.

Lange tijd was er geen nieuws van hem. We denken dat hij momenteel opgesloten zit in de Naqab-gevangenis, diep in de woestijn. Voorlopig heeft zijn familie nog steeds geen informatie over zijn fysieke of mentale toestand.

Dr. Adna Al Burh voerde op 17 december orthopedische operaties uit in het Al Awda-ziekenhuis. Hij werd ook gearresteerd door Israëlische soldaten. Tot onze grote spijt werd Dr. Al Bursh gemarteld en vermoord in een Israëlische gevangenis. Dr. Mohammed Abu Salmiya, directeur van het Al Shifa-ziekenhuis, werd onlangs vrijgelaten door het Israëlische leger na 7 maanden gevangenschap. Hij getuigde hoe hij en andere zorgverleners werden onderworpen aan marteling en psychologische vernedering.

We maken ons dan ook grote zorgen over de huidige gezondheidstoestand van Dr. Muhanna en de zeven andere ontvoerde medewerkers, patiënten en bezoekers. 

Sinds 7 oktober zijn minstens 214 gezondheidswerkers gearresteerd door Israëlische troepen terwijl ze aan het werk waren, en op 30 mei 2024 werden nog minstens 128 gezondheidswerkers vastgehouden.

Onze regering doet niets voor de vrijlating van Dr. Muhanna, noch om te voorkomen dat het gezondheidssysteem in Gaza instort en de genocide stopt. Aanvallen op gezondheidswerkers en medische gebouwen zijn oorlogsmisdaden die worden veroordeeld door de Verdragen van Genève, die door België zijn geratificeerd.

Het is de verantwoordelijkheid van onze regering en vooral van minister Hadja Lahbib om in actie te komen, zich te verzetten en sancties op te leggen tegen de systematische schendingen van mensenrechten door Israël.


Wij roepen dringend op tot:

Toon je solidariteit met zorgverleners in Palestina en bestel onze posters, doe mee aan onze acties (die we communiceren via Facebook en Instagram) en maak lawaai op sociale netwerken door onze minister Hadja Lahbib te taggen (@hadjalahbib).

*Deze posters mogen niet op openbare wegen worden geplakt.*