Defend the Defenders

Defend the Defenders 2021

Op 10 december vieren we de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, 73 jaar geleden. Sindsdien blijven sociale bewegingen onze basisrechten verdedigen. Zo kwam waardig werk er dankzij stakingen, stopten inheemse groepen mijnbouwprojecten en plaatsen betogende jongeren klimaatrechtvaardigheid hoger op de agenda.

Nochtans, in Colombia, de Filipijnen, Palestina, Guatemala, Afghanistan, … maar ook in België, overal staat het middenveld onder druk: van het ontnemen van het recht op manifestatie, online en offline criminalisering tot arrestaties en regelrechte moorden.

Op 10 december organiseert Defend the Defenders, een brede coalitie van vakbonden en sociale bewegingen, acties in verschillende landen ter ondersteuning van al deze bewegingen. We werpen letterlijk een licht op hun inzet, en op onze rechten!

Dit jaar zijn er acties in Brussel, Sint-Niklaas en Verviers.

Onze doelstellingen

We eisen dat België:

Doe mee


online challenge Defend the Defenders 2021

Online challenge

Dagelijks worden mensenrechtenverdedigers overal ter wereld onder druk gezet. Om aandacht te vragen voor deze schrijnende realiteit en om hen een hart onder de riem te steken, maken we een actiefilmpje.

Hiervoor vragen we jouw hulp! Maak deel uit van ons filmpje door ons voor 2 december een selfie te bezorgen waarin je roept door een megafoon. Hoe meer foto’s, hoe krachtiger het filmpje!


Defend the Defenders

Defending Defenders in Belgium and the Philippines

Ter voorbereiding van Defend the Defenders gaan we in gesprek met Belgische activisten, Kat Berza van Council for Health & Development (CHD) en Lorena Villareal van de Philippine Network of Food Security Programmes (PNFSP).
We bespreken de mensenrechtensituaties in België en de Filipijnen en hoe we onze internationale solidariteit kunnen versterken. Achteraf is er ruimte voor vragen uit het publiek en een drankje.
Tijdens de conferentie wordt Engels en Nederlands gesproken.

Zaterdag 4 december van 19u30 tot 21u30 @ De Markten


Defend the Defenders 2021

Action for human rights defenders

Dit jaar vind je ons terug vanaf 18u terug op volgende locaties:

  • Brussel (Kunstberg),
  • Sint-Niklaas (Stationsplein),
  • Verviers (Pont aux Lions).

Defend the Defenders is een initiatief van intal, Viva Salud, Solidagro, FOS, Vrede vzw, SamaSama, Solidair met Guatemala, Honduras Werkgroep, Masereelfonds, ACV Puls, ABVV Algemene Centrale en heel wat andere sociale bewegingen.

Like Defend the Defenders ook op Facebook!