Bedankt voor jouw bijdrage aan de wereldwijde toegang tot een vaccin!

Onze cacmpagne in beelden - Notre campagne en images

Het afgelopen jaar voerden we volop campagne om vaccins en andere belangrijke middelen in de strijd tegen het coronavirus wereldwijd beschikbaar te maken.

De eisen van onze campagne

Met de slogan ‘Deel het vaccin, niet het virus’ zetten we drie eisen op de agenda:

1. Werk internationaal samen!

Onze overheid moet er alles aan doen om de vaccins via de Wereldgezondheidsorganisatie eerlijk te verdelen.

2. Breng het vaccin in publieke handen!

We ondersteunen het Europees burgerinitiatief Geen Winst op de Pandemie dat vraagt om de patenten op de coronavaccins op te heffen en kennis en technologie te delen. Zo kan het vaccin wereldwijd worden geproduceerd.

3. Maak publieke gezondheidszorg sterker!

Een pandemie het hoofd bieden is een enorme uitdaging. Daarvoor is een goed uitgebouwde publieke gezondheidszorg nodig, wereldwijd!

De impact van onze campagne

Van Wereldgezondheidsdag op 7 april tot Mensenrechtendag op 10 december brachten we op creatieve manieren de vaccinproblematiek onder de aandacht. En dat had effect! Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir steunt onze eisen en ook bij de andere politieke partijen vonden we heel wat bondgenoten.

Samen met verschillende andere organisaties in België verzamelden we tot nu toe al 32.000 handtekeningen om de Europese Commissie onder druk te zetten om van het coronavaccin een mondiaal publiek goed te maken. Onze vrijwilligers haalden handtekeningen op in hun buurt, en wanneer het even niet meer mocht, schakelden we vlot over op online callcenters.

Bovendien organiseerden we een aantal knappe acties, waaronder Lights4Lives: de mars voor vaccinrechtvaardigheid op 30 november. We zetten een originele actie in het park op poten, spraken mensen aan op het solidariteitsfestival ManiFiesta en bereikten veel nieuwe mensen met een quiz op Facebook.

De strijd gaat voort

Terwijl we in Europa volop derde prikken zetten, ligt het vaccinatiecijfer in lage inkomenslanden nog steeds zeer laag. Het liefdadigheidsprogramma COVAX, dat vaccins wereldwijd wil doneren, behaalt zijn doelstellingen niet. Ondertussen blijft er wereldwijd heel wat productiecapaciteit onbenut. Steeds meer prominente figuren en politici zien het belang ervan in om de patenten op te heffen. Samen met onze partners blijven we de strijd voor een vaccin in publieke handen en een sterkere publieke gezondheidszorg verder zetten!

Bedankt!

Bedankt aan iedereen die onze campagne het afgelopen jaar steunde door het Europees burgerinitiatief te ondertekenen, een donatie te doen of mee te werken aan één van onze acties!

Ben je benieuwd hoe die wereldwijde verdeling van de vaccins juist in zijn werk gaat? Lees erover in ons artikel Deel het vaccin, niet het virus: moeilijke dingen makkelijk uitgelegd.

Onze campagne in beeld