Op 10 juni 2022 erkenden de leden van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gezondheid en veiligheid op het werk als fundamenteel principe.
Meer lezenMensen brengen een groot deel van hun leven al werkend door. De omstandigheden waarin ze hun werk uitvoeren bepalen dus voor een aanzienlijk deel hun gezondheid. Het recht op gezondheid kan niet bestaan zonder het recht op een gezonde werkomgeving.
Elke dag sterven mensen ten gevolge van ongelukken op het werk of beroepsziekten. Uit cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie blijkt dat het gaat om minstens 1,9 miljoen doden per jaar. Daarbovenop vinden er jaarlijks 360 miljoen ongelukken zonder fatale afloop plaats. Privatisering, uitbreiding en overnames van grote bedrijven en gezondheidscrississen oefenen een toenemende druk uit op de werkomstandigheden in onder meer de gezondheids-, landbouw- en mijnbouwsector. Vrouwen, de LGBTQ+ gemeenschap en werknemers in de informele economie worden het hardst geraakt.
Viva Salud voert daarom vanaf 2022 campagne voor gezonde werkomstandigheden voor iedereen: van gezondheidswerkers met onvoldoende beschermingsmateriaal in de Filipijnen, tot Palestijnse boeren die verplicht worden om met gevaarlijke pesticides te werken en Congolese mijnbouwwerkers die worden uitgebuit door grote bedrijven. België en de Europese Unie zijn vaak betrokken partij. We willen dat andere organisaties en netwerken het recht op gezondheid implementeren in hun strijd voor waardig werk. Zo mobiliseren we samen sociale bewegingen en het brede publiek, beïnvloeden we het beleid en stimuleren we verandering.
In partnerschap met organisaties in Palestina, DR Congo en de Filipijnen alsook verschillende nationale, regionale en internationale netwerken, pleiten we voor het respecteren van het recht op gezonde en veilige werkomstandigheden wereldwijd. We voeren onder meer campagne voor een strenge regulatie van de export van verboden pesticides buiten de Europese Unie en een zorgplichtwet die die Belgische en Europese bedrijven dwingt mensenrechten te respecteren in de ganse productieketen en schendingen te herstellen. We bundelen onze krachten met andere organisaties zoals 11.11.11, CNCD-11.11.11, Fian, SOS Faim, Solidagro, WSM en FOS.
Tonnen dodelijke pesticiden, verboden in Europa, worden naar lage inkomenslanden geëxporteerd, waar ze enorme schade toerichten aan de gezondheid van landbouwers en het milieu. Ironisch genoeg komen deze verboden pesticiden via voedselimport ook terecht op ons bord.
Op 10 juni 2022 erkenden de leden van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gezondheid en veiligheid op het werk als fundamenteel principe.
Meer lezenHet kolonialisme behoort niet tot de geschiedenisboeken. De gevolgen achtervolgen ons nog steeds.Het kolonialisme behoort niet tot de geschiedenisboeken.
Meer lezenOp woensdag 21 september trokken artsen en ander medisch personeel de straat op in Kinshasa om betere werkomstandigheden te eisen. Hoewel de manifestatie was toegestaan, drukte de politie de actie met geweld de kop in.
Meer lezenIn 2013 ontving Dolefil een Rainforest Alliance (RFA) Certificaat voor de ‘duurzame praktijken en initiatieven voor natuurbehoud’ en werden zij geroemd voor de gezonde werkomstandigheden van hun werknemers. Uit rapporten van verschillende Filipijnse landbouwvakbonden blijkt echter het tegendeel.
Meer lezenOp zijn website pronkt Sumifru met de slogan ‘bringing safe and quality food into your homes’. Maar veilige en kwalitatieve werkomstandigheden lijken minder belangrijk. Door het gebruik van extreem chemische stoffen kampen werknemers met ernstige gezondheidsproblemen. Wanneer de werknemers opkomen voor hun rechten, worden zij hardhandig afgestraft.
Meer lezen