Framing Matters – een alternatief voor de taal van ontwikkeling, hulp en liefdadigheid

Framing Matters – een alternatief voor de taal van ontwikkeling, hulp en liefdadigheid

Hoe we praten over mondiale problemen beïnvloedt hoe we erover nadenken en erop reageren. Taal heeft dus de macht om sociale verandering te ontketenen. Maar wat betekent dat voor organisaties in de ontwikkelingssamenwerking?

Tijdens de webinar “Framing Matters – An alternative to the language of development, aid and charity” geeft Tess Woolfenden van Health Poverty Action een introductie tot de meest voorkomende valkuilen in onze communicatie en tips hoe we het anders kunnen aanpakken.

Het dominante verhaal dat we vandaag in het globale Noorden over armoede horen, focust vooral op liefdadigheid, hulp en zogenaamde “internationale ontwikkeling”. Dat verhaal vertelt ons dat we een eind kunnen maken aan armoede en ongelijkheid als “wij” geven aan de “anderen”. Hoewel ontwikkelingshulp, in welke vorm dan ook, belangrijk is, is het verhaal dat hulp de belangrijkste oplossing is voor armoede en ongelijkheid onvolledig en zelfs schadelijk.

Met een bewustere communicatieaanpak kunnen we dit schadelijke narratief overstijgen. Door meer doeltreffende boodschappen over armoede en ongelijkheid de wereld in sturen, kunnen we mensen inspireren om daadwerkelijk in actie te komen en onopzettelijk kwetsende taal beperken.

Samen met Viva Salud, Be-Cause Health, Public Interest Research Centre en een aantal leden van het Progressive Development Forum (Medact, NEON, PHM Verenigd Koninkrijk en PHM West-en Centraal-Afrika) stelde Health Poverty Action een praktische gids op om te communiceren over mondiale rechtvaardigheid en internationale solidariteit.