Gaza na de bombardementen: Palestijnse veerkracht en internationale solidariteit

Gaza UHWC 2021

Bij de Israëlische bombardementen op Gaza in mei kwamen meer dan 250 Palestijnen om het leven en raakten meer dan 2000 gewond. Het Israëlische leger vernielde ook vele woningen en infrastructuur. Dat zorgde meteen ook voor een grote, warme golf van solidariteit met het Palestijnse volk.

Jongeren en gezondheidswerkers in actie

De gedwongen uitzetting van 500 gezinnen uit de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah door de Israëlische autoriteiten leidde tot hevige protesten in heel historisch Palestina. Israël reageerde met bruut geweld, vooral in de Gazastrook.

Onze pa­rtnerorganisaties stelden meteen alles in het werk om de gewonden te verzorgen. Jonge vrijwilligers ruimen het puin en gezondheidswerkers van Union of Health Work Committees (UHWC) bieden psychosociale steun aan de meest kwetsbare groepen met meer huisbezoeken en kinderanimatie in getroffen wijken.

Huda (26 jaar), opbouwwerker bij UHWC in Jabalia vluchtelingenkamp: “Na het staakt-het-vuren zetten veel jongeren zich in als vrijwilliger om puin te helpen ruimen. De jongeren helpen ook gezinnen van wie de huizen door de bombardementen zijn beschadigd zodat ze naar hun huizen kunnen terugkeren, ondanks de enorme materiële schade.”

Warme golf van solidariteit

In België kwam meteen een grote golf van solidariteit op gang: manifestaties in tal van steden om te protesteren tegen het Israëlische geweld en de aanhoudende blokkade op Gaza en acties om geld in te zamelen voor de meest dringende noden in Gaza.

Honderden sympathisanten reageerden op onze oproep voor noodhulp waarmee we het werk van UHWC, onze partner in Gaza, steunen. Ook de steden Gent en Ieper ondersteunden de oproep. Onze zusterorganisatie Geneeskunde voor het Volk lanceerde ook een oproep bij hun patiënten en achterban. Dankzij al die steun zamelden we meer dan 24.000 in. Dank aan alle solidaire schenkers en vrijwilligers die dit mogelijk maakten!

Met deze financiële steun kan UHWC investeren in de mobiele consultaties waarmee ze de meest kwetsbare groepen bereikt om psychosociale steun en andere zorgen te verlenen.

Wil je de strijd voor het recht op gezondheid van sociale bewegingen in Palestina structureel steunen? Word dan bondgenoot van Viva Salud met een maandelijkse gift.