Globale Zuiden solidair met Palestina op 75e Wereldgezondheidsvergadering

Wereldgezondheidsvergadering WHA Assemblée mondiale de la santé AMS

Elk jaar bespreekt de WHO de impact van de Israëlische bezetting op de gezondheid van de Palestijnse bevolking. Tijdens de discussie toonden de landen uit het Globale Zuiden hun solidariteit met Palestina.

De afgevaardigden van de 75e Wereldgezondheidsvergadering (WHA) bespraken op 25 mei de gezondheid van de bevolking in bezet Palestijnse gebied. De aanwezige landen stemden over een rapport voorbereid door Dr. Tedros, Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het rapport geeft een overzicht van de schrijnende gevolgen van de Israëlische bezetting op de gezondheid van de Palestijnen.

Na een lange discussie en een openbare stemming werd het besluit, om volgende jaar opnieuw een rapport op te stellen, aangenomen. Het rapport van de Directeur-Generaal is een vast punt op de agenda van de WHA. Maar door het verzet van Israël en de Verenigde Staten (VS) zorgt het onderwerp elk jaar voor wrijving. Zij vinden het onderwerp te politiek om in de WHA te bespreken.

Gelukkig toonden de landen uit het Globale Zuiden massaal hun solidariteit met de Palestijnen. Cuba, Venezuela en Bolivia bevestigden bijvoorbeeld hun volledige steun aan het rechtmatige verzet van het Palestijnse volk. De Boliviaanse afgevaardigde veroordeelde de wijdverspreide gevangenneming van Palestijnse kinderen door de Israëlische bezettingstroepen en zei dat de Israëlische bezetting “geen respect toont voor het leven van het Palestijnse volk. Het schendt massaal de mensenrechten”.

Het geweld tegen Palestijnse gezondheidswerkers

Heel wat afgevaardigden in de zaal waarschuwden dat het Israëlisch bezettingsleger Palestijnse gezondheidswerkers viseert. Het doet dat met gewelddadige aanvallen, voortdurende controles en onrechtmatige opsluiting in de gevangenis. De Maldiven, Tunesië, Niger en Iran benadrukten dat de opzettelijke aanvallen van het leger op gezondheidswerkers en gezondheidsinstellingen moeten stoppen.

Het rapport van Dr. Tedros zegt dat het Israëlische leger en de bezettingsautoriteiten 235 aanvallen uitvoerden tegen Palestijnse gezondheidswerkers en -instellingen. 106 gezondheidswerkers raakten gewond en 57 ambulances en 124 gezondheidsvoorzieningen liepen schade op. In 2021 arresteerde het Israëlische bezettingsleger 15 Palestijnse gezondheidswerkers. Onder hen Shatha Odeh, verpleegster en directeur van Health Work Committees, partner van Viva Salud. Ze werd in mei 2022 veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf.

De gevolgen van apartheid voor de gezondheid

De Israëlische bezetting is desastreus voor de fysieke en mentale gezondheid van de Palestijnen. Algerije veroordeelde de recente aanvallen op de Al Aqsa-moskee en de moord op journaliste Shireen Abu Aqleh door het Israëlische leger. De afgevaardigde waarschuwde dat de Israëlische bezetting het recht op gezondheid rechtstreeks ondermijnt. “De wereld moet stoppen met het afwenden van de ogen”, voegde hij toe.

Het rapport van Dr. Tedros vestigt de aandacht op de grote verschillen in levensverwachting tussen Palestijnen en Israëli’s. In Palestina lag het sterftecijfer voor kinderen onder de vijf jaar in 2019/2020 op 14 per 1000 kinderen. In Israël is dat amper 4 per 1000 kinderen. Door de Israëlische bezetting zijn de Palestijnen bovendien minder in staat om besmettelijke en niet-besmettelijke ziekten aan te pakken. De Israëlische bezetting bemoeilijkt de toegang tot ziekenhuizen en belangrijke gezondheidscentra.

Een afgevaardigde uit Jordanië waarschuwde dat COVID-19 de situatie nog moeilijker maakt. Israël belemmert de levering van vaccins aan Palestina. Daardoor blijft de Palestijnse vaccinatiegraad te laag. De delegatie van Libanon gaf aan “met pijn in het hart te moeten zien dat de Palestijnen moeite hebben om vaccinaties te krijgen. Of het nu gaat om vaccins voor baby’s, kinderen of andere groepen. De enige manier om het recht op gezondheid in Palestina te verzekeren is het einde van de bezetting”.

Ondanks het rapport van Dr. Tedros en de brede steun voor de Palestijnse zaak, stemden de rijke landen opnieuw met een overweldigende meerderheid tegen het voorstel. Zowel de VS, Israël, Canada en Australië als sommige landen uit de Europese Unie. Toch waren de tegenstemmen niet voldoende om het besluit tegen te houden. Dit betekent dat de 76e Wereldgezondheidsvergadering in mei 2023 opnieuw een rapport over de gezondheidstoestand in bezet Palestina zal bespreken. Een nieuwe kans voor meer lidstaten van de WHO om de kant van het Palestijnse volk te kiezen in plaats van de Israëlische bezetting.

De leden van het WHO Watch-team zijn Abhishek Royal (India), Alan Rossi Silva (Brazilië), Aletha Wallace (België), Anton Sundberg (Duitsland), Ben Verboom (Canada), Dian Maria Blandina (Indonesië), Jasper Thys (België), Maria Alejandra Rojas (Colombia), Marta Caminiti (Italië), Sarai Keestra (Nederland), Sopo Japaridze (Georgië), Lauren Paremoer (Zuid-Afrika), Jyotsna Singh (India), en Gargeya Telakapalli (India).