Hanne tekent. Jij ook?

Hanne tekent. Jij ook?

Hanne Bosselaers is dokter bij Geneeskunde voor het Volk in Molenbeek. In 2012-2013 deed ze 4 maand vrijwilligerswerk bij Union of Health Work Committees, de partner van Viva Salud in Gaza. We vroegen haar hoe de vaccinatiecampagne in Palestina verloopt en waarom ze het Europees burgerinitiatief “Geen winst op de pandemie” steunt.

Hoe verloopt de vaccinatiecampagne in Palestina?

“Gezien het feit dat Gaza onder blokkade staat, is het sowieso al extreem moeilijk om aan basismedicatie te geraken, maar om de vaccinatiecampagne te organiseren, dat lijkt mij extreem moeilijk. Je hebt een koude keten nodig met frigo’s die werken, met elektriciteit die zeker niet onderbroken wordt, want dan kunnen vaccins niet meer op de juiste temperatuur bewaard worden en zal er kwaliteitsverlies zijn.

Dus het lijkt me in Gaza een enorme tour de force om een geslaagde vaccinatiecampagne op te starten om de vaccins daar te krijgen. Het zal niet liggen aan de vrijwilligers, want die zijn er voldoende, mensen om te vaccineren zullen zeker gevonden worden. De Palestijnen staan altijd klaar om hun medemensen vooruit te helpen, dus daar maak ik me geen zorgen over. Maar de logistiek van een vaccinatie zal heel zwaar zijn en we hebben ook een fragiele bevolking daar die te kampen hebben met vele mentale en gezondheidsproblemen. Het zal dus heel moeilijk zijn om de mensen zover te krijgen om zich te laten vaccineren. En dan moeten er ook genoeg vaccins van voldoende kwaliteit zijn. Er zijn dus nog heel veel uitdagingen.”

Zou het opheffen van de patenten op coronavaccins helpen?

“Het breken van het patent op het covidvaccin is extreem belangrijk voor de Palestijnen maar ook voor alle andere wereldburgers. Want zonder brede productie, die alle mogelijke productiecapaciteit aanspreekt, kunnen we nooit voldoende vaccins produceren. Zolang het vaccin in handen van enkele farmamultinationals blijft, gaat de productie te traag. Bovendien zijn de Palestijnen zeker niet de eersten in de rij om grote hoeveelheden vaccins te kunnen aankopen met hun klein budget en alle logistieke problemen die de bezetting met zich meebrengt. Dus ja, opdat de Palestijnen kunnen gevaccineerd worden, moeten we absoluut het patent breken.

We zien het nu al, Israël heeft heel snel en heel veel gevaccineerd voor zijn Israëlische burgers, maar de Palestijnen hebben daar niet van meegeprofiteerd. Er staat daar niet alleen een fysieke muur, maar ook een heel grote gezondheidsmuur tussen beide delen van hetzelfde land. Dus de patenten moeten absoluut gebroken worden, zodat landen zoals Palestina ook toegang hebben tot het vaccin.”

Dat is waarom ik het Europees burgerinitiatief voor een vaccin voor iedereen steun. Jullie ook?

Interview en video: Logan Danhier