Help Cuba helpen

Help Cuba helpen

De coronacrisis toont aan hoe Cuba erin slaagt zijn bevolking te beschermen dankzij een goed uitgedokterd plan waarin preventie, eerstelijnszorg en samenwerking met de bevolking centraal staan. Toch is de strijd tegen het virus niet eenvoudig voor een land met weinig middelen. Daarom steunen we met de paaseierenverkoop dit jaar de Cubaanse gezondheidswerkers in hun strijd tegen corona. Draag jij ook een eitje bij?

Toen het nieuws over de uitbraak van het coronavirus in Wuhan (China) bekend raakte, schoot de Cubaanse overheid meteen in actie. Het resultaat was een stevig actieplan met focus op opsporing en gerichte testing. Per 400 gezinnen is er een huisarts en een wijkverpleegkundige. Zij zijn op de hoogte van ieders gezondheidssituatie, wat zeer doeltreffend is om het besmettelijke coronavirus te bestrijden.

Samen met de bevolking

Naast medisch personeel spelen ook burgerorganisaties een belangrijke rol in het Cubaanse gezondheidssysteem. Een van die organisaties is Centro Felix Varela. Ze hebben veel ervaring in volkswijken en scholen. Hun vrijwilligers zetten hun kennis in voor de strijd tegen het virus en zijn een onmisbare schakel tussen de gezondheidswerkers en de bevolking.

Tekort aan medisch materiaal

Door het stilvallen van het internationale toerisme heeft de Cubaanse economie het zwaar te verduren. Bovendien houdt de economische en financiële blokkade vanuit de Verenigde Staten het land in een wurggreep. Een van de gevolgen is dat Cubaanse gezondheidswerkers vandaag kampen met een nijpend tekort aan onder meer vaccinatiespuiten, naalden, chirurgische handschoenen en basismedicijnen.

Terwijl sommige landen wapens exporteren, exporteert Cuba met haar medische brigades zorg en solidariteit. Maar de gezondheidswerkers in Cuba kunnen ook rekenen op onze solidariteit. Samen met Cubanismo.be verkopen we heerlijke fair trade chocolade paaseieren. De opbrengst is bestemd voor de aankoop van het nodige medische basismateriaal voor de Cubaanse gezondheidswerkers.

Praktisch
De paaseierenverkoop is afgelopen, maar je kan de campagne nog steunen met een online gift of overschrijving op rekeningnummer van Viva Salud BE15 0010 4517 8030 (mededeling “medische hulp 2021”).