Nel tekent. Jij ook?

Nel tekent. Jij ook?

Nel Van Slijpe is actief bij de jongerenafdeling van CSC. In 2015 bezocht hij met andere Belgische vakbondsmilitanten de Filipijnen. We vroegen hem naar de gezondheidssituatie in de Filipijnen en waarom hij het Europees burgerinitiatief “Geen winst op de pandemie” steunt.

Hoe ziet de toegang tot gezondheidszorg en het vaccin eruit in de Filipijnen?

“Het is een zeer ongelijke en gewelddadige maatschappij met een zeer repressieve overheid. De privésector heeft er de controle in alle domeinen van het dagelijks leven. Wat we ook bij ons zien, in de economie, de landbouw maar ook in de openbare diensten, daar bestaan die nauwelijks, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs, het vervoer enzovoort. Daardoor hebben de Filipino’s bijna geen toegang tot kwaliteitsvolle diensten en de enige manier om toegang tot gezondheidszorg te krijgen is enorm veel geld uit te geven dat ze niet hebben.

De overgrote meerderheid van de Filipino’s leeft met zeer weinig geld. Nochtans werken ze hard. Dus wat het vaccin en de toegang tot gezondheidszorg betreft, kan ik me slechts de vraag stellen hoe de Filipino’s op grote schaal toegang zullen krijgen tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg in deze gezondheidscrisis.”

Zijn er alternatieven? En welke rol spelen sociale bewegingen daarbij?

“Er zijn parallelle, alternatieve gezondheidssystemen, op het platteland onder meer, bijvoorbeeld op het eiland Mindanao, waar progressieve gezondheidsorganisaties gezondheidscentra oprichten, zo dicht mogelijk bij de mensen. Op het platteland is de toegang tot gezondheidszorg nog moeilijker, maar er zijn heel veel organisaties, onder meer vakbonden, die strijden voor een toegankelijke gezondheidszorg, zelfs in de meest afgelegen gebieden van het land.

Ik weet dat ze daar gezondheidscentra oprichten die toegankelijk zijn voor de dorpsbewoners. Dat zal ongetwijfeld een van de manieren zijn om een betere en veiligere gezondheidssituatie te garanderen en misschien ook de toegang tot het vaccin voor de meerderheid van de Filipino’s.”

Wat is er nodig om de gezondheidssituatie te verbeteren?

“Vandaag is gezondheid het voorrecht van een kleine Filipijnse elite. Grote publieke investeringen in de gezondheidszorg en een strategische reflectie over hoe je de bevolking kan bereiken en tegemoetkomen aan hun zorgnoden zowel in de huidige gezondheidscrisis als in hun dagelijks leven.

Er zijn enerzijds grote publieke investeringen nodig opdat de meerderheid van de Filipino’s een zo groot mogelijke toegang tot gezondheidszorg krijgt, zonder daarvoor belachelijk veel geld te moeten uitgeven zoals nu. Tegelijk is er ook toegang tot zorg nodig over het hele land, door naar de bevolking te gaan en niet te wachten tot die zich verplaatst naar de grote steden, waar niet de meerderheid van de bevolking woont.”

“Daarom steun ik het Europees burgerinitiatief voor een vaccin voor iedereen. En jij?”

Interview en video: Logan Danhier