Palestina : Israelische repressie schaadt Palestijnse gezondheid

Gaza

Israël viseert onze partners in Palestina en verstoort bewust hun belangrijke werk. De impact op de gezondheid van de palestijnen is ernorm.

Een bewuste strategie

Het is niet nieuw. De Israëlische regering legt kritische Palestijnse stemmen en sociale organisaties al jaren het zwijgen op. Onze partners weten er alles over. Health Work Committees (HWC), Bisan en Awda zijn allemaal het mikpunt van repressie omdat ze het opnemen voor de rechten van de Palestijnen. Hun kantoren en gezondheidscentra worden gesloten of gebombardeerd, hun personeel gearresteerd en hun financiering geschrapt. Israël arresteerde Shatha Odeh, directrice van HWC, in juli 2021 en hield haar onterecht 11 maanden vast. Ubai Al-Aboudi, directeur van Bisan, onderging hetzelfde lot in 2019 en 2020.

Op 9 juni 2021 vernielde het Israëlische leger de kantoren van HWC. Ze namen de computers mee en sloten het gebouw voor 6 maanden.
3 gezondheidscentra van Awda in Gaza werden gebombardeerd. De Israëlische aanvallen en smeercampagnes zijn een bewuste strategie om alle critici monddood te maken.

Gezondheid apartheid

De impact op de gezondheid van de Palestijnen is enorm. Dat toont onderzoek van Bisan. Het personeelsbestand van Awda, HWC en Bisan is de voorbije 10 jaar fel gekrompen. Net zoals de budgetten. Daardoor kunnen ze minder Palestijnen bereiken met hun belangrijke werk. Door de Israëlische repressie moest HWC bijvoorbeeld alle mobiele klinieken sluiten. Bisan schat dat HWC daardoor 67.000 Palestijnen minder bereikt met hun gezondheidsdiensten, vooral in afgelegen gebied.

Palestina

People’s Health Movement toonde recent nog de verschillen in levensverwachting en kindersterfte aan tussen Palestijnen en Israëli’s. De conclusie is duidelijk: apartheid en bezetting schaden de gezondheid!

Palestina

Internationale solidariteit

Samen met People’s Health Movement en de Palestijnse, Filipijnse en Congolese partners blijven we de repressie van Palestijnse gezondheidsactivisten en sociale organisaties op de agenda zetten. Op nationaal en internationaal niveau. Zo zorgen we voor steun uit politieke hoek.

In oktober 2021 plaatste Israël 6 Palestijnse sociale organisaties, waaronder onze partner Bisan, onterecht op een terreurlijst. De wereldwijde kritiek nam grote proporties aan en de solidariteitscampagne StandWithThe6 kwam snel op gang.

In juli bevestigden 9 EU-lidstaten, waaronder België, hun steun voor de Palestijnse organisaties. “Israël leverde geen substantieel bewijs voor terrorisme”, klonk het. Kritische stemmen, activisten en sociale bewegingen mogen nooit gemuilkorfd worden! Samen met onze minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir blijven we op die nagel slaan.

Internationale solidariteit blijft van levensbelang!


Activisme voor vrijheid in Palestina

Islah Jad, professor en een leidende figuur in de Palestijnse vrouwenbeweging, is voorzitster van de raad van bestuur van het BISAN centrum voor onderzoek en ontwikkeling. Bisan steunt de strijd van het Palestijnse volk om hun rechten te bevorderen in het kader van de bevrijding van Palestina. Marc Botenga is Europees parlementslid en volgt de relaties tussen de Europese Unie en Palestina op de voet. Daarnaast is hij bestuurslid van Viva Salud.


 Samen spreken ze over de Israëlische repressie tegen Palestina en de rol die de EU heeft in het in stand houden van het conflict.