Act for (y)our rights – Become a change maker in a weekend

Act for (y)our rights

Wil je meer weten over het recht op gezondheid, voedsel en kinderrechten? Geloof je in verandering van onderuit? Ben je benieuwd hoe sociale bewegingen in de Filipijnen, Palestina, Brazilië, Senegal en België te werk gaan? Vraag je je af hoe ngo’s als KIYO, Solidagro en Viva Salud dit aanpakken? En zou je graag ontdekken hoe en welke rol jij zelf kan spelen? Schrijf je dan als de bliksem in voor het inspiratie- en actieweekend Act for (y)our rights. Become a change maker in one weekend!

Organisatie: KIYO, Solidagro en Viva Salud

Wanneer? vrijdagavond 22 november (17u30) tot zondagnamiddag 24 november 2019 (16u)

Waar?  Lokeren, op wandelafstand van het treinstation

Change maker, wadde?

Hoewel het grootste deel van alle instellingen mensenrechten erkent, ondergaan mensen wereldwijd schendingen van hun rechten. Hoe is dat mogelijk? De omstandigheden waarin iemand geboren wordt, opgroeit, leeft en werkt, bepalen de mate waarin zijn of haar kinderrechten, het recht op voedsel en het recht op gezondheid vervuld zijn. Willen we deze universele basisrechten gerealiseerd zien dan moeten we de structurele oorzaken die aan de basis van deze mensenrechtenschendingen liggen aanpakken.

Dankzij onze jarenlange samenwerking met lokale, nationale en internationale partners ontwikkelden we een onderbouwde visie op duurzame ontwikkeling in de strijd voor mensenrechten. Think global, act local blijft een van onze belangrijke slagzinnen. Ook in België werken we met burgers en sociale bewegingen om te wegen op het maatschappelijk debat en invloed te kunnen uitoefenen op het beleid.

Het inspiratie- en actieweekend “Act for (y)our rights” zal je een stevige basiskennis geven over het sociale onrecht ten gevolge van mensenrechtenschendingen en hoe die rechten op te eisen in de huidige wereldcontext waar de ruimte voor het kritisch middenveld stelselmatig krimpt. Je zal er kennis maken met de successen van sociale bewegingen. Een van onze Palestijnse partners komt het je zelfs live vertellen.

Sociaal-culturele artiesten zullen je inleiden in de wondere wereld van het forumtheater. Je zal gebeten worden door de goesting om actie te voeren en zo belachelijk veel mensen te bereiken.

Programma

Het weekend brengt een mix van theorie, getuigenissen, goede praktijken en (inter)actieve sessies waar je je nieuwe inzichten direct in de praktijk zal kunnen brengen. We hechten veel belang aan het participatieve karakter van de sessies en dankzij deze manier van collectief leren vinden de ervaringen van alle deelnemers een plaats in het weekend. Zo geven we je alvast een voorsmaakje van hoe empowerment in de praktijk gebracht kan worden.

Een gevarieerd en actueel programma met onder andere: 

  • Een fotospel rond verschillende vormen van engagement voor duurzame ontwikkeling.
  • Analyse van de mondiale context op vlak van mensenrechten
  • Keuze uit een interactieve sessie rond het Recht op Voedsel, Recht op Gezondheid of Kinderrechten
  • De mogelijkheid om een van onze Palestijnse partners te ontmoeten, te leren van hun ervaringen en het belang van sociale bewegingen
  • Een theaterworkshop
  • Een participatieve sessie rond verschillende vormen van engagement en actie
  • Een communicatieworkshop in functie van actievoeren (bijvoorbeeld voor de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december 2019)

Praktische info

Wanneer? 
Van vrijdag 22/11/2019 (17u30) tot zondag 24/11/2019 (16u)

Waar? 
Koetshuis van Verloren Bos – Nijverheidsstraat 17, 9160 Lokeren. Het station van Lokeren ligt op minder dan een kilometer van het Verloren Bos en voor de sportievelingen ligt het fietsknooppunt 24 van het netwerk Waasland vlakbij.

Prijs? 

€35

Inbegrepen: overnachting, maaltijden, didactisch materiaal (achtergrondinfo, slides, presentaties)

Niet inbegrepen: bedlinnen en handdoeken, transport.

Taal? 
De sessies gaan door in het Frans en/of Nederlands (tweetalig), één sessie zal in het Engels doorgaan. Tijdens tweetalige sessies voorzien we simultaanvertaling. De meeste sessies worden in kleinere groepen georganiseerd, in de taal van de deelnemers. Gelieve bij je inschrijving je taalvoorkeur en –kennis door te geven, dan kunnen we daarmee rekening houden.

Attest?
Je krijgt een deelnemersattest wanneer je aan alle onderdelen van de vorming hebt deelgenomen. 

Inschrijven?

Inschrijving is verplicht, vóór maandag 18 november 2019.

Schrijf je in via dit formulier.

Heb je opmerkingen of vragen? Contacteer Alexia via alexia@vivasalud.be of op 02 209 23 66.

Heb je kennissen, vrienden of collega’s die ook geïnteresseerd zijn in dit weekend? Nodig hen dan zeker uit via het Facebook-evenement.

Tot binnenkort!

Michèle, Stefanie en Alexia