De strijd tegen corona in Congo

Hoewel het Afrikaanse continent enigszins gespaard leek te blijven van het coronavirus, zijn er intussen ook in Kinshasa gevallen van besmetting en slachtoffers te betreuren. De overheid kondigde de noodtoestand af en de hoofdstad ging in lockdown.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie in Congo zich zal ontwikkelen, maar één ding is zeker: als de epidemie er uitbreekt, wordt het een echte ramp met een gezondheidssysteem dat ontwricht is en het schrijnende tekort aan gezondheidspersoneel en materiaal dat er heerst.

Het land heeft geen andere keuze dan zich te richten op preventie. Onze partners Etoile du Sud en Codic kunnen putten uit de ervaring die ze hebben opgedaan in de strijd tegen Ebola. Ze onderscheidden zich daarin door hun expertise in het bewustmaken en mobiliseren van de bevolking en hun strijd tegen de geruchten en valse informatie die de ronde deden.

Onze partners zijn zich ervan bewust dat er geen minuut te verliezen is. Zij volgen de situatie op de voet en zijn momenteel bezig met het organiseren van hun gezondheidsactivisten. Via sociale media bereiden zij hun lokale antennes in de verschillende provincies voor en ontwikkelen zij duidelijke preventieboodschappen die van deur tot deur worden verspreid. Ze proberen ook geschikt materiaal in te zamelen om hun activisten te beschermen.

Ze herinneren de overheid er nogmaals aan dat het van vitaal belang is om de toegang tot basisdiensten en -infrastructuur voor de bevolking te garanderen. Want hoe kan je tegen Covid-19 vechten als je geen toegang tot proper water hebt?

Etoile du Sud lanceert campagne tegen de verspreiding van het coronavirus

Wat kan jij doen?

Volg de verhalen van onze gezondheidswerkers via WhatsApp

1. Voeg Viva Salud toe aan je contacten met het nummer 0470 82 72 22
2. Stuur ons een berichtje met je naam en ‘ik schrijf me in’
3. We houden je dan op de hoogte.

Steun het werk van onze partners met een gift

Je kan ook een gift via overschrijving doen op rekeningnummer van
Viva Salud: BE15 0010 4517 8030 | BIC: GEBABEBB, met mededeling ‘gift strijd tegen corona’.

Steun het werk van onze partners structureel met een maandelijkse gift

Voer mee campagne

Op onze campagnepagina ‘Steun de strijd tegen corona wereldwijd’ kom je te weten:

  • hoe onze partners strijd voeren tegen het coronavirus
  • waarom een sterk publiek gezondheidssysteem nodig is
  • wat jij kan doen