De strijd tegen corona in de Filipijnen

Half maart kondigde Filipijns president Duterte een lockdown af voor het grootste eiland Luzon om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel treft zowat de helft van de Filipijnse bevolking. Ook in Metro Manila, een stad met meer dan 13 miljoen inwoners, moet iedereen thuis blijven. Politie en leger zien erop toe dat mensen zich aan de regels houden via controles en checkpoints. Dit is een ramp voor miljoenen arme gezinnen die zonder inkomen vallen en zich niet kunnen beschermen tegen het virus door gebrek aan toegang tot water en degelijke huisvesting.

Onze partners Gabriela en Council for Health and Development bieden solidariteit en concrete steun met onder meer een hulplijn waar mensen dag en nacht terechtkunnen met vragen, het verdelen van voedselpakketten, het maken van mondmaskers en educatie over preventiemaatregelen in de wijken.

Maar onze partners zijn ook scherp voor de regeringsmaatregelen om de pandemie te bestrijden. “Geen militaire, maar medische oplossingen’ willen ze.  “Wat we nodig hebben zijn gratis tests in elke wijk in plaats van de aanwezigheid van politie en leger, gratis verdeling van medische kits, concrete oplossingen en bijstand voor de getroffen arbeiders, een prijsregulering van basisproducten, toegang tot stromend en proper water en steun aan lokale wetenschappers en gezondheidswerkers die in de frontlinie staan.”

Om een epidemie daadkrachtig aan te pakken is een sterk publiek gezondheidssysteem nodig dat uitgebouwd is op alle niveaus en dicht bij de mensen staat. Dat is het werk dat onze partners dagelijks doen, van arme stadwijken tot afgelegen plattelandsgemeenschappen. Samen met andere sociale bewegingen komen ze sinds jaar en dag op voor een sterk publiek gezondheidssysteem met toegankelijke en kwalitatieve zorg voor iedereen.

Wat kan jij doen?

Volg de verhalen van onze gezondheidswerkers via WhatsApp

1. Voeg Viva Salud toe aan je contacten met het nummer 0470 82 72 22
2. Stuur ons een berichtje met je naam en ‘ik schrijf me in’
3. We houden je dan op de hoogte.

Steun het werk van onze partners met een gift

Je kan ook een gift via overschrijving doen op rekeningnummer van
Viva Salud: BE15 0010 4517 8030 | BIC: GEBABEBB, met mededeling ‘gift strijd tegen corona’.

Steun het werk van onze partners structureel met een maandelijkse gift

Voer mee campagne

Op onze campagnepagina ‘Steun de strijd tegen corona wereldwijd’ kom je te weten:

  • hoe onze partners strijd voeren tegen het coronavirus
  • waarom een sterk publiek gezondheidssysteem nodig is
  • wat jij kan doen