DR Congo: Gezondheidscomités schakelen wijkhoofden in bij preventie tegen het coronavirus

Roger Etoile du Sud

Het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers door Covid-19 in DR Congo blijft voorlopig minder hoog dan waarvoor aanvankelijk gevreesd werd. Toch hebben onze partners er de handen vol met het overtuigen van mensen om zich voldoende te beschermen. De verspreiding van het virus moet kost wat kost tegengehouden worden om een gezondheidscatastrofe te voorkomen. In een reeks interviews leggen onze partners uit hoe ze te werk gaan ondanks de vele obstakels.

De gezondheidscomités van Etoile du Sud zaten niet stil de voorbije maanden, ondanks de beperkende maatregelen die de overheid oplegde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om hun leden en de mensen in de volksbuurten te bereiken moesten ze soms creatief uit de hoek komen en verschillende methoden combineren.

Hoe slagen jullie erin om iedereen in de volksbuurten te bereiken?

Roger Kakula, gezondheidscomité Funa II, Barambu: “We gaan van deur tot deur om de mensen te sensibiliseren en affiches te verspreiden. We brengen de boodschap ook over via megafoon in de straten van de volksbuurten. Zo bereiken we mensen die we anders niet bereiken en informeren we ook voorbijgangers.

Daarnaast werken we ook samen met de lokale overheid. Al onze acties beginnen bij de wijkhoofden. We zijn gestart bij het hoofd van het buurtkantoor in Funa. De wijkchef en zijn agenten werkten actief mee en we gingen samen van deur tot deur. Dankzij de steun van de wijkchef verloopt alles makkelijker en is er minder weerstand bij de bevolking. De bevolking vertrouwt hem omdat hij de lokale overheid vertegenwoordigt, het bestuursniveau dat het dichtst bij de bevolking staat.

Welke rol spelen sociale media?

Met onze gezondheidscomités werken we met de sociale media om doelgroepen te bereiken die daarop actief zijn: Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram. Elke dag sturen we de officiële updates over het coronavirus door via die kanalen. Zo kunnen mensen volgen hoe de situatie evolueert hoeveel mensen besmet zijn, hoeveel tests er afgenomen werden, hoeveel overlijdens er zijn. Die cijfers krijgen we per gemeente en op nationaal niveau.

Bekijk ook: