Dr. Joshua (Filipijnen): “Onze overheid maakt van de pandemie een militaire in plaats van een gezondheidskwestie. “

Release patents on all vaccines and pharmaceutical products!

Dr. Joshua San Pedro en Kat Berza werken bij onze partnerorganisatie CHD. We vroegen hen hoe de vaccinatiecampagne loopt in de Filipijnen en met welke uitdagingen zij worden geconfronteerd.

Hoeveel coronabesmettingen zijn er vastgesteld in de Filipijnen?

Dr. Joshua

Dr. Joshua: “Volgens de officiële cijfers zijn er tot op vandaag (17 augustus) 1.750.000 besmettingen vastgesteld. We weten dat er sprake is van onderrapportage en dat in realiteit het aantal dubbel zo hoog ligt. Covid-19 was de zevende grootste doodsoorzaak in 2020. De officiële cijfers tonen dat er opnieuw een stijging is in het aantal besmettingen.”

Wordt er in de Filipijnen vaak getest op het coronavirus?

Dr. Joshua: “In 31 van de meer dan 100 provincies zijn testcentra, 54% hiervan zijn in private handen. Zowel in de private als de publieke centra zijn testen vaak duurder dan wat de ziekteverzekering kan terugbetalen. Dit houdt mensen tegen om zich te laten testen.”

Kat: “Soms moeten families harde keuzes maken. Zo was er een gezin dat hun vader verloor aan Covid-19 en zich slechts één test kon veroorloven om uit te maken wie van de andere gezinsleden besmet was.”

Welke maatregelen neemt de overheid om het virus in te dijken?

Dr. Joshua: “De overheid neemt heel wat bizarre maatregelen. In de Filipijnen is het verplicht om een mondmasker én een gezichtsscherm te dragen. Deze moeten worden aangekocht door alle inwoners. Het is ook verplicht om 1 tot 2 meter afstand te houden, en om een trouwcertificaat te kunnen voorleggen wanneer je samen op een brommer rijdt. De controle hierop gebeurt op een militaristische manier: Wanneer je betrapt wordt op het niet dragen van een masker of scherm, krijg je een boete. Er komen zelfs officieren van de overheid om de afstand tussen mensen te meten. In de provincie Cebu is het dragen van een luchtreiniger verplicht voor werknemers op publiek transport, terwijl er geen enkel bewijs voor is dat dit werkt. Het zou zelfs schadelijk kunnen zijn.”

Kat: “Het is triest. De verantwoordelijkheid wordt bij de mensen zelf gelegd, terwijl velen onder hen het zich niet kunnen veroorloven om alle maatregelen te volgen.”

Dr. Joshua: “De overheid blijft propageren dat individuen die de regels niet volgen, de oorzaak zijn van de aanhoudende pandemie. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de inwoners van de Filipijnen ondertussen deze overtuiging heeft overgenomen. Terwijl er zoveel wanbeheer is vanuit de overheid. Het verplichte beschermingsmateriaal is duur, mensen moeten zorgen voor hun familie en er is geen vervangingsinkomen voorzien wanneer ze niet gaan werken. Velen hebben simpelweg geen keuze. Toch riskeren ze zelfs gevangenisstraffen wanneer ze de regels breken. Dat zorgt ervoor dat mensen weinig vertrouwen hebben in de overheid en soms geloven dat de pandemie opgezet spel is, een manier om geld af te troggelen.”

Wat is de vaccinatiegraad in de Filipijnen?

Dr. Joshua: “Vandaag (17 augustus) is 11% van de bevolking gevaccineerd. We zijn dus nog ver verwijderd van groepsimmuniteit. Onze doelstelling werd recent aangepast van een vaccinatiegraad van 70% van de totale bevolking naar 70% van de bevolking in de belangrijkste stedelijke gebieden tegen het einde van het jaar. In de Filipijnen wordt ervoor gekozen om eerst de mensen te vaccineren die de economie draaiende houden, en daarna pas de meest kwetsbaren. De president, zijn veiligheidsagenten en verschillende overheidsofficieren werden reeds gevaccineerd met een onofficieel vaccin in december vorig jaar. Ze stoefen nu al over een derde prik, terwijl het grootste deel van de inwoners nog niet eens één keer gevaccineerd is. Een gewone burger zou hier een boete voor krijgen en zelfs een gevangenisstraf riskeren. Er is ook inconsistentie in de levering van de vaccins. Sommige mensen ontvangen omwille van die reden hun tweede dosis niet op tijd. Daarnaast is de levering van vaccins natuurlijk ook een politiek spel. Er worden deals gesloten over donaties vanuit de VS en China.”

Wat is de rol van CHD binnen de Filipijnse vaccinatiestrategie?

Kat: “We proberen het volk erop te wijzen dat het aanpakken van de pandemie de verantwoordelijkheid is van de overheid. Daarnaast proberen we mensen te informeren over het virus en de vaccins, aangezien inwoners van afgelegen gebieden vaak geen toegang hebben tot correcte informatie.”

Dr. Joshua: “We pleiten voor een holistische aanpak: er is niet enkel nood aan vaccinatie, maar ook aan gratis testing op grote schaal, betere contactopsporing, een vervangingsinkomen tijdens quarantaine en een versterking van ons gezondheidssysteem. We vragen onze overheid ook om de TRIPS waiver te ondersteunen. We kunnen in de Filipijnen ook zelf vaccins produceren of meer landen vragen om ze voor ons te produceren wanneer de patenten op coronavaccins worden opgeheven. Dat is waar we campagne voor voeren. We krijgen natuurlijk wel tegenwind. We horen steeds het excuus dat er geen geld is, terwijl we weten dat er sprake is van corruptie en ongebruikte fondsen. Onze overheid maakt van de pandemie een militaire in plaats van een gezondheidskwestie.”

Teken het Europees burgerinitiatief Geen Winst op de Pandemie en vraag de Europese Commissie om de patenten op de coronavaccins op te heffen.

Wil jij mee investeren in de opleiding van wijkgezondheidswerkers in de Filipijnen? Dat kan via een gift op het rekeningnummer BE15 0010 4517 8030 met vermelding ‘Gift Filipijnen’.

Dit interview werd afgenomen op 17 augustus. Actuele cijfers zijn hier terug te vinden.