Filmscreening: Running for Freedom + nabespreking over gezondheid in Palestina


Kom op zondag 12 november om 16.00 uur naar De Markten in Brussel! 

In maart 2023 trok het loopteam van de Belgische ngo voor het recht op gezondheid Viva Salud naar Bethlehem om deel te nemen aan de Palestina Marathon. Ze wisten op voorhand niet dat ze veel meer zouden gaan doen dan hardlopen. Van Ramallah tot Hebron, van Nablus tot Bethlehem: hun ontmoetingen met de Palestijnse partners van Viva Salud hielpen hen om een beter beeld te krijgen van de situatie in het land en om de dagelijkse realiteit van de Israëlische bezetting te ontdekken. Om verzet in al zijn vormen te leren kennen, samen met de Palestijnse schoonheid die ze probeerden vast te leggen in deze documentaire-vlog van hun reis. Een cocktail van opstand, solidariteit en collectief verzet. 

Viva Salud werkt samen met drie partnerorganisaties in Palestina. Eén daarvan is AWDA, een gezondheidsorganisatie die twee ziekenhuizen en zes gezondheidscentra heeft in de Gazastrook. Sinds 7 oktober staan de medewerkers van AWDA onder ongeziene druk. De ziekenhuizen en medewerkers bezwijken onder de toenemende gewonden en slachtoffers, de schade die naburige bombardementen aanrichtten en het tekort aan medisch materiaal, elektriciteit en voedsel. 

Na de filmvertoning gaan we in gesprek over de huidige oorlogs- en gezondheidssituatie in Palestina en hoe 75 jaar bezetting vooraf ging aan de genocide die vandaag in Gaza plaatsvindt. Ben je benieuwd wat wij vanuit België kunnen doen? Blijf zeker achteraf nog even hangen voor een babbeltje, hapje en drankje.


Programma:

  • 16u: korte intro + screening Running for Freedom
  • 17u: nabespreking over gezondheid in Palestina met een Palestijnse dokter en onderzoekster
  • 18u: hapjes en drankjes

Inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/AMCNno5XRJfzcJfr6

In de film wordt Frans en Nederlands gesproken. De discussie achteraf zal doorgaan in het Nederlands en Engels.