Gaza onder vuur: help medische zorgen garanderen

UHWC Gaza Al Awda hospital

Op 10 mei begon het Israëlische bezettingsleger een grootschalige militaire actie tegen de Gazastrook. De menselijke en materiële schade is enorm, de noden in de gezondheidszorg nog groter dan al het geval was. Union of Health Work Committees (UHWC), onze partner in Gaza, stelt alles in het werk om medische zorgen voor iedereen te blijven verzekeren.

De Israëlische luchtaanvallen kwamen er na wekenlang protest van Palestijnen tegen de etnische zuivering die Israël in Jeruzalem en de Jordaanvallei doorvoert. Ook in historisch Palestina komen Palestijnen in tal van steden in opstand tegen de Israëlische apartheidspolitiek.

256 Palestijnen verloren het leven, waaronder 66 kinderen, en bijna 2.000 mensen raakten gewond. 14 jaar verstikkende blokkade, verschillende militaire aanvallen en de coronapandemie hebben de gezondheidssector in de Gazastrook aan de rand van de afgrond gebracht.

“Gezondheidssector zwaar getroffen”

Onze partner UHWC werkt in de frontlinie met hun Al Awda-ziekenhuis en verschillende gezondheidscentra waar ze de gewonden van de Israëlische luchtaanvallen en al wie dringende medische hulp nodig heeft verzorgen. Het Al-Awda Ziekenhuis deed dienst als noodhospitaal in de noordelijke regio van de Gazastrook. Daarnaast blijft UHWC ook zorg verlenen in zes eerstelijnsgezondheidscentra, verspreid over de hele Gazastrook.

Enkele dagen na het staakt-het-vuren spraken we met Dr. Ahmed, directeur van Al Awda, het ziekenhuis van UHWC, onze partner in Gaza. Zijn aangrijpende getuigenis spreekt boekdelen.

“De gezondheidssector is zwaar getroffen door de oorlog. Gelukkig vielen geen slachtoffers bij het personeel van ons ziekenhuis. Twee collega’s verloren wel hun huis dat volledig vernield werd. Het grootste drama voor de gezondheidssector was de dood van dr. Ayman al-Ouf. Hij was hoofd van de dienst inwendige ziekten in het Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis van Gaza. Hij was ook vrijwilliger in een van de gezondheidscentra van UHWC in Gaza stad. Hij stond bekend voor zijn engagement en was een van de weinige artsen die geen privépraktijk hebben naast hun werk in het publiek ziekenhuis. Hij kwam om in een bombardement op zijn huis samen met 14 familieleden.”

De medewerkers van UHWC verzorgen momenteel nog de vele gewonden in hun Al Awda ziekenhuis. Daarnaast zetten ze verder in op mobiele consultaties, waarmee ze al begonnen bij de uitbraak van de coronapandemie. Ze doen huisbezoeken, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen over de hele Gazastrook die niet naar het ziekenhuis of gezondheidscentra kunnen komen door corona maar ook bij patiënten die zich niet durven verplaatsen omwille van de oorlog en de angst door het geweld. Ook de vrijwillligers van UHWC steken de handen uit de mouwen en ruimen het puin op de straten zodat ambulances opnieuw vrije doorgang krijgen.

Help ons medische zorgen te garanderen in Gaza

De noden, die al erg hoog waren door de verstikkende blokkade van Israël, werden de afgelopen weken enkel groter. Het hele team van UHWC gaat vastberaden door om iedereen in de Gazastrook de nodige zorg te bieden. Er is een grote nood aan medisch materiaal en brandstof om de elektriciteitsgeneratoren te laten draaien nu er door de Israëlische bombardementen nog vaker elektriciteitspannes zijn.

Steunen kan via een online gift op deze actiepagina. Een gift is ook mogelijk via overschrijving op rekening van Viva Salud:
BE15 0010 4517 8030 met vermelding van “Gaza 2021”.