Gaza: samen in actie tegen corona
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft toenemen in de Gazastrook, een overbevolkte regio die al 14 jaar onder Israëlische blokkade leeft. Onze partner UHWC doet al het mogelijke om de coronagolf in te perken.
Iedere dag gaan vrijwilligers de straat op om hun gemeenschap te sensibiliseren: in de winkels, op straat en op school. Artsen doen ook hun uiterste best om medicatie en gezondheidszorg te voorzien voor kwetsbare mensen. Cruciaal werk om het aantal besmettingen af te remmen en gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken.
Recht op toegang tot gezondheidszorg voor iedereen
Suhail Al Tanani is beleidsverantwoordelijke bij onze Palestijnse partner Union of Health Work Committees (UHWC) in Gaza. Hij vertelt over de impact van de coronapandemie op het dagelijkse leven van de inwoners van Gaza en hoe UHWC alles in het werk stelt om iedereen te bereiken.
“In de gezondheidszorg moest de overheid de medische diensten beperken. Ook de medische diensten die de Palestijnen vroeger kregen van de Verenigde Naties werden afgebouwd. Social distancing en de strikte maatregelen die opgelegd werden omwille van de pandemie hebben heel wat sociale activiteiten opgeschort. UHWC probeert sommige van de weggevallen medische diensten op te vangen en heeft verschillende plannen om een aantal gezondheidsdiensten te voorzien die geschrapt werden door UNRWA en de lokale overheid. UHWC zorgt voor de bescherming van zijn medewerkers die tijdens de pandemie aan het werk zijn.
We zijn ervan overtuigd dat we recht hebben op toegang tot gezondheidszorg en ook het recht om ons te verzetten tegen de Israëlische bezetting die een restrictieve lockdown oplegt en de levering verhindert van medische benodigdheden om onze medewerkers te beschermen. Door de maatregelen van de Israëlische bezetting viel de enige elektriciteitscentrale van Gaza zonder brandstof. Daardoor hebben mensen slechts vier uur per dag elektriciteit.”
Kinderen creatief in preventie
Lamees Abu Salama danst in de Debka folkloredansgroep. Ze vertelt hoe hun groep door de coronapandemie zocht naar creatieve alternatieven in dienst van de gemeenschap.
“We kunnen niet meer naar school door de pandemie en kunnen geen activiteiten meer doen in het Assrya Center. We zijn nu wel online in contact met het Assrya Center en onze Dabkeh leraar stuurt ons nu Dabkeh trainingvideo’s terwijl we thuis blijven voor onze veiligheid. De Dabkeh groep heeft een video gemaakt om te sensibiliseren tijdens de pandemie en die is gretig gedeeld op sociale media. De video legt uit hoe je met social distancing moet omgaan tijdens de pandemie.”
Malak Al Shintawi neemt deel aan de activiteiten die UHWC voor kinderen organiseert.
“Door het coronavirus kunnen we niet naar het centrum gaan waar we heel wat culturele activiteiten doen zoals poëzie en Dabkeh. Het Assrya Center contacteerde ons via de Facebookpagina “Joha Wa Albatreeq”. Ik heb talent voor poëzie en maak korte video’s om mensen te helpen de coronapandemie te begrijpen. Ik ben blij met de hulp van het centrum tijdens de pandemie.”
Vrouwengroep gaat online
Hanan Shabat neemt deel aan de activiteiten van de vrouwengroep van UHWC.
“Door de lockdown kunnen we ons huis niet uit. Daarom heeft het Al Awda Center ons online diensten aangeboden om vrouwen een veilige plaats te geven en hen te helpen met sociale en gezondheidsaspecten. We kunnen niet meer naar het centrum, maar zijn nu verbonden via de pagina van het centrum en hebben het daar over onze sociale thema’s. We zijn blij dat we zo’n diensten hebben om het contact met het centrum te onderhouden tijdens deze pandemie.”
Jongeren helpen waar het kan
Rashad Abu Mdalah neemt deel aan de jongerenactiviteiten van UHWC.
“Hier in Gaza lijden we onder deze pandemie, die bijna alle diensten van de lokale overheid lamlegde. De lockdown verplichtte mensen ertoe thuis te blijven om te vermijden het virus op te lopen en hun gezondheid in gevaar te brengen. De pandemie heeft een impact op het gezondheidssysteem in Gaza, maar ook op de economie en het sociale leven. Ze brengt de Palestijnen in een nog moeilijkere situatie in hun dagelijks leven. Aan het begin van de pandemie raakten veel families besmet met het virus en we hebben schrik onze huizen te verlaten.
Ik heb de directeur van het Al Awda Center, Dr. Robhi Naseer en Dr. Ahmad Mahana geraadpleegd om alle nuttige informatie te krijgen om te helpen tijdens deze pandemie. Soms moest ik naar het centrum gaan om met hen te kunnen praten. Het centrum helpt ons met alle nodige informatie en medisch materiaal voor hygiënische maatregelen. Het zorgt ook voor mondmaskers en handschoenen en het organiseert de centra zodat patiënten niet in contact komen met andere patiënten. Zo voorkomt het centrum dat het zelf een verspreider wordt van het virus.
We zijn dankbaar voor de geweldige service die het centrum biedt tijdens de pandemie ondanks alle moeilijkheden. En voor het respecteren van alle opgelegde maatregelen. Het centrum heeft bewezen zijn verantwoordelijkheden aan te kunnen en bezorgd te zijn voor het redden van mensenlevens ondanks alle sociale en economische moeilijkheden. We hopen dat het centrum zijn werk verderzet en de Palestijnen verder helpt tijdens deze crisis.”