Micheline op bezoek bij haar adoptiekindje in de Filipijnen

Als vakbondsmilitante wil Micheline solidair zijn met collega’s over de hele wereld. Sinds enkele jaren doet ze dat heel concreet. Ze steunt het kind van een Filipijnse vakbondsafgevaardigde met een maandelijkse gift. Zo kan de Filipijnse Ella naar school, terwijl haar vader zich zonder die financiële zorg kan focussen op zijn syndicaal werk.

De extra financiële steun die ik via het project van Viva Salud kan geven, zorgt er voor dat Ella haar opleiding kon verderzetten

In 2014 werd Micheline meter van Ella, een Filipijns meisje van toen 7 jaar. Na enkele jaren brieven te schrijven, kreeg Micheline de kans om Ella in het echt te ontmoeten. Wij vroegen haar hoe die ervaring haar kijk op het project veranderd heeft: “Door mijn bezoek kan ik me haar leven veel beter voorstellen, eten en slapen in de kleine woning, spelen met de vriendinnetjes uit de straat, oma die verderop woont, de straatwinkeltjes van de buren. Ook het werk van haar vader begrijp ik nu beter.”

Micheline kon haar eigen ervaring in België vergelijken met die van een Filipijnse vakbondsactivist. Dat zorgde voor een interessante kijk: “De omstandigheden voor vakbondswerk in België zijn onvergelijkbaar met die op de Filipijnen. Ella’s vader verloor zijn werk omdat hij de sociale strijd aanging. Hij maakt nog weinig kans om aangenomen te worden voor een andere job. Als fulltime syndicalist heeft hij nu een erg beperkt inkomen. De extra financiële steun die ik via het project van Viva Salud kan geven, zorgt er voor dat Ella haar opleiding kon verderzetten.”

Micheline ontdekte tijdens haar reis ook voor welke arbeidsrechten haar Filipijnse collega’s strijden: “Filipijnse werknemers krijgen vaak tijdelijke contracten, onrechtmatig ontslag is er dagelijkse kost. Ella’s vader vertelde me ook over een nieuwe weg die binnenkort aangelegd wordt. Heel wat arbeiders zullen er voor moeten verhuizen. Velen onder hen weten nog niet waar ze met hun gezin zullen terechtkomen.”

Micheline zag dat haar jarenlange steun een verschil maakte: “De Filipijnse vakbondsactivisten kunnen alle hulp gebruiken in hun strijd tegen onrecht. Daarom ben ik zo overtuigd van het nut van mijn financiële steun aan Ella. Ik weet dat ik niet alleen dit ene kind help aan een opleiding, maar ook de lokale sociale strijd steun.”

Wil je zelf ook meter of peter worden van het kind van een Filipijnse activist of activiste? Ontdek hier meer over het project.