Ontdek onze podcastreeks #NotATarget

Als onderdeel van onze nieuwe campagne #NotATarget, verspreidt Viva Salud het verhaal van activisten en gezondheidswerkers die strijden voor onze rechten. Machtsmisbruik, smeercampagnes en juridische aanvallen ondermijnen de gezondheid van de bevolking omdat het moeilijker wordt zorg te bieden en sociale verandering af te dwingen. Overal waar de democratische ruimte wordt bedreigd, worden ze geïntimideerd, onderdrukt en vermoord. Sociale bewegingen blijven echter vastberaden om door te zetten, en maken waardigheid tot een prioriteit. 

Activisten, gezondheidswerkers en sociale bewegingen zijn te vaak een doelwit. We besloten de podcast #NotATarget te lanceren om hun worstelingen, obstakels, overwinningen en kracht te delen. Volg samen met ons het verhaal van zij die strijden voor de gezondheid van onze samenleving. Kom op voor activisten en onze gezondheid!

Podcast: 11 maanden in een Israëlische gevangenis

In een eerste speciale aflevering delen we het verhaal van Shatha Odeh, 60 jaar oud en een emblematische figuur van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting. Als voormalig directrice van onze partnerorganisatie Health Work Committees (HWC) – een organisatie die gezondheidsdiensten verleent aan Palestijnen in afgelegen gebieden van de Westelijke Jordaanoever – werd ze in haar eigen huis gearresteerd en 11 maanden lang door de Israëlische autoriteiten gevangen gehouden. Ze werd onder meer beschuldigd van “het uitoefenen van een functie in een illegale organisatie”. Ontdek haar getuigenis, uitgebracht in juni 2022 en opgenomen in samenwerking met Peoples Dispatch. Het interview legt een wereld van wrede repressie tegen gezondheidswerkers en activisten bloot, maar toont ook hun bewonderenswaardige strijdvaardigheid!


#StandWithThe6

In oktober 2021 plaatste Israël 6 Palestijnse sociale organisaties, waaronder onze partner Bisan, onterecht op een terreurlijst. De wereldwijde kritiek nam grote proporties aan en de solidariteitscampagne #StandWithThe6 kwam snel op gang.