Wereldgezondheidsdag: “Kom in actie en zorg mee voor de zorg!”

journée

Wereldgezondheidsdag: De zorg is in crisis. Maar wereldwijd komen gezondheidswerkers in actie voor betere werkomstandigheden en een sterke publieke gezondheidszorg. Ze lopen voorop in de strijd voor het recht op gezondheid. Kom je in actie en zorg je mee voor de zorg?

Tijdens de Covid-19-pandemie noemde iedereen gezondheidswerkers helden. Hun inspanningen werden overal terecht op luid applaus onthaald. Maar overheden doen nog altijd te weinig om hun loon te verhogen, de werkomstandigheden te verbeteren en de publieke gezondheidszorg te versterken. Er werden onvoldoende lessen getrokken uit de pandemie en bijna niets lijkt veranderd. Het personeel worstelt met stijgende energieprijzen en door personeelstekorten is de werkdruk torenhoog. Gelukkig laat het zorgpersoneel zich niet doen.


Overal laten gezondheidswerkers van zich horen. 2023 is gestart met een golf van protest in de zorgsector. Van New York en Kenia tot de Democratische Republiek Congo en verschillende landen in Europa. Wereldwijd komt het zorgpersoneel in actie en voert het de druk op voor betere arbeidsomstandigheden en een sterke publieke gezondheidszorg. Het zorgpersoneel loopt voorop in de strijd voor het recht op gezondheid. Dat verdient onze solidariteit.

Het zorgpersoneel in actie op Wereldgezondheidsdag

“Personeelstekorten kosten mensenlevens!”. Die boodschap weerklonk de voorbije maanden meermaals in het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst in de geschiedenis legden tienduizenden verpleegkundigen er het werk neer. Met hun historische stakingen roepen ze op om de NHS, de Britse nationale gezondheidsdienst, te versterken. Ze leggen zich niet neer bij de plannen van de conservatieve regering om de publieke gezondheidszorg verder te verzwakken met besparingen en commercialisering. De veiligheid van patiënten is prioriteit nummer één.

Ook in de Spaanse hoofdstad Madrid trok dit jaar op verschillende momenten een enorme menigte door de straten ter ondersteuning van de publieke gezondheidszorg. Op 12 februari namen bijna 500.000 mensen deel aan een indrukwekkende betoging. Dokters, patiënten en verpleegkundigen stonden zij aan zij met tienduizenden burgers. Ze maken zich zorgen over de plannen van het bestuur van de regio Madrid om de eerstelijnszorg te verzwakken.

In een manifest zeggen de organisatoren van de betoging dat het gezondheidsbeleid van Madrid steeds meer gericht is op het garanderen van winst. Niet op de zorg voor iedereen. “Wij willen leven op een plaats waar je gezondheid niet afhangt van je geld, waar je geboren bent of wat je achternaam is. Iedereen heeft recht op een gezond leven!”, klonk het bij één van de betogers.

In België gaf de zorg- en welzijnssector een krachtig signaal tijdens een nationale betoging op 31 januari. Een breed front van vakbonden, gezondheidsorganisaties en duizenden werknemers uit de ziekenhuizen, rusthuizen, jeugdzorg en kinderopvang had een belangrijke oproep voor de regering: “Onderneem nu actie tegen de enorme werkdruk en grote personeelstekorten!”. Door een gebrek aan middelen vallen steeds meer mensen uit. Dat verhoogt dan weer de werkdruk voor andere collega’s. Het is als een vicieuze cirkel, waar meteen een einde aan moet worden gemaakt.

Solidair met de zorg

Zonder krachtige actie van overheden zal de publieke gezondheidszorg wereldwijd verder verzwakken. Er is geen tijd te verliezen. De toestand in de zorg is onhoudbaar. En de klimaatcrisis, de toenemende ongelijkheid en andere gezondheidscrisissen zullen nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Er moet nu een omslag komen waarbij de patiënt en het personeel terug op de eerste plaats komen te staan. Een zorg voor de mensen in plaats van voor de winst. Dat is het beste tegengif voor de uitdagingen die op ons af komen.

De acties van het zorgpersoneel wereldwijd vormen een unieke kans voor vakbonden en sociale bewegingen om overheden tot radicale verandering te dwingen. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende goed opgeleid zorgpersoneel voorzien dat met respect wordt behandeld en in goede omstandigheden mensenlevens kan redden wanneer het nodig is. Nu is het moment om de publieke gezondheidszorg te herwaarderen en versterken. En jij kan daar samen met ons voor zorgen!

Tussen Wereldgezondheidsdag op 7 april en de Internationale Dag voor Gezondheid en Veiligheid op het Werk op 28 april tonen we onze steun voor gezondheidswerkers wereldwijd. Samen met tientallen andere organisaties, vakbonden en sociale bewegingen komen we in actie om de publieke gezondheidszorg te versterken en op te roepen voor betere werksomstandigheden. Toon jouw solidariteit met gezondheidswerkers en neem deel aan onze posteractie!

Dat kan op verschillende manieren:
 
1) Hang een poster voor je raam of op een opvallende plaats in jouw buurt (bijvoorbeeld een dokterspraktijk). Bestel hier jouw posters.
2) Kom mee posters kleven in Brussel of organiseer een lokale actie.
3) Deel onze visuals op sociale media tussen 7 en 28 april
4) Viva Salud lanceert binnenkort een campagne Zorgen voor de Zorg over de werkomstandigheden in de zorgsector. Neem deel aan onze campagnebrainstorm op 25 april!
 
=> Wil je graag een lokale actie organiseren of mee nadenken over campagneactiviteiten? Stuur dan een mailtje naar marilyse@vivasalud.be.

bestel jouw poster!