Maria Sol Taule: “Nu is het moment om te strijden voor het recht op gezondheid”

Maria Sol Taule: “Nu is het moment om te strijden voor het recht op gezondheid”

Maria Sol Taule, mensenrechtenadvocate bij Karapatan, legt uit wat de gevolgen zijn van de coronapandemie voor de bevolking in de Filipijnen. Daarbij belicht ze niet alleen de slachtoffers van de pandemie zelf maar ook de toename van slachtoffers van mensenrechtenschendingen door repressieve maatregelen.

Wat zijn de grootste gevolgen van de coronapandemie en hoe reageren de autoriteiten ten opzichte van de bevolking?

Wel, het grootste gevolg van de pandemie in de Filipijnen is dat het aantal gevallen van Covid-19 vrij hoog ligt. Het valt op dat de regering geen duidelijk plan heeft hoe ze de pandemie moet aanpakken. We kunnen de bevolking niet massaal testen. Wel zijn er veel wetten gestemd die de rechten van de bevolking nog meer schenden. Op economisch vlak zien we dat veel mensen hun werk verloren. En wie zijn ongenoegen liet horen of zijn onvrede met het beleid, werd gepest, bedreigd met rechtszaken of gearresteerd.

Hoe reageerde jouw organisatie en sociale bewegingen in het algemeen op de maatregelen van de overheid?

Karapatan en haar lidorganisaties hebben standpunten gepubliceerd, in het bijzonder wanneer burgers en activisten gearresteerd werden of mensenrechtenverdedigers gepest of gearresteerd werden omwille van hun werk tijdens deze pandemie. Karapatan heeft teams opgezet die snel reageren, bijvoorbeeld om naar politiekantoren en andere plaatsen te gaan wanneer personen gearresteerd worden. We steunen hen, volgen hun zaken op en registreren de schendingen van de mensenrechten die tijdens de pandemie gebeuren.

Ziet u, ondanks de maatregelen van de overheid, ook kansen voor de strijd voor het recht op gezondheid in deze situatie?

Er zijn altijd opportuniteiten voor de strijd voor het recht op gezondheid. Nu is het zelfs het ideale moment voor deze strijd, want de overheid schendt de rechten van zij die in de frontlinie hun leven riskeren, van zij die zorgen voor zieke mensen die van de overheid niet op sociale diensten moeten rekenen. Zeker nu het aantal Covid-19-gevallen toeneemt is het hoog tijd dat we van de regering concrete plannen eisen over de aanpak van deze pandemie en ze doen stoppen met het nemen van maatregelen die de mensenrechten nog meer schenden.