Onze paascampagne met Cubanismo.be haalt de Cubaanse pers!

Cubanismo.be bij container

Nadat de jaarlijkse paaseierenverkoop van Viva Salud en Cubanismo.be afliep, bleef de fondsenwervingscampagne ten voordele van de aankoop van medisch materiaal nog enkele maanden doorlopen. In samenwerking met heel wat andere Cubaanse solidariteitsorganisaties en Cubanen in België vulde Cubanismo.be twee containers met materiaal waar Cuba door de Amerikaanse blokkade moeilijk aan kan geraken: van ziekenhuisbedden tot thermometers. Een derde container zal binnenkort vertrekken naar het eiland!

Bekijk hier een filmpje dat werd opgenomen tijdens het vullen van een container.

Niet enkel de Belgische, maar ook de Cubaanse pers brengt verslag uit van de campagne. Lees hieronder een interview met Reinaldo Romero, één van de initiatiefnemers van de actie in België.

Brussel, 29 september, Prensa Latina en Granma:

Cubanen die in België wonen en mensen die solidair zijn met het eiland bereiden een derde container voor met giften voor de gezondheidssector in het Caraïbische land, zei de coördinator van het project, Reinaldo Romero, vandaag.

Na de twee containers met medische apparatuur en sanitaire artikelen die in juli naar Cuba zijn gestuurd, zijn wij al bezig met een nieuwe lading, die tienduizenden spuiten, maskers, ziekenhuisbedden en andere hulpmiddelen zal bevatten, legde hij uit aan Prensa Latina.

De derde container wordt in november naar Cuba gestuurd, in het kader van het initiatief ter ondersteuning van de strijd daar tegen de Covid-19-pandemie, te midden de verscherpte blokkade van de VS tegen het eiland.

We zien veel motivatie bij de mensen en beetje bij beetje doen we ervaring op en doen steeds meer nieuwe mensen mee met dit solidariteitsproject dat we willen voortzetten, ook buiten de context van de pandemie,” benadrukte Romero.

Cubanen in België zoals Romero, worden gesteund door organisaties die al lang het Cubaanse project verdedigen, zoals Cubanismo.be en de Vrienden van Cuba, en andere die zich onlangs hebben aangesloten, zoals Salsa de Brujas.

Fundraising, samenwerking met Belgische ziekenhuizen is wat het steunproject voor de Cubaanse gezondheidshulp doet. Er is nog veel werk aan de winkel maar de motivatie van de mensen en het collectieve werk zorgen voor in het welslagen van deze nobele onderneming.

We hebben bijvoorbeeld al te maken gehad met de sluiting van een rekening die was gecreëerd voor donaties, vanwege de blokkade door de VS, maar we hebben al een andere rekening geopend, zei hij.

Heel erg bedankt aan iedereen die steunde en mee de containers vulde. Dankzij jullie waren de paascampagne en de campagne voor medisch materiaal een uitzonderlijk groot succes. We haalden maar liefst 18.000 euro op!

De vertaling van het Cubaanse artikel verscheen eerder op Cubanismo.be. Wil jij je graag actief engageren rond Cuba? Neem dan zeker een kijkje op hun Facebookpagina.