Tinay Palabay: “Ik zal niet zwijgen onder invloed van angst”

Eind 2019 trokken Belgische documentairemakers naar de Filipijnen om er klimaatactivisten te interviewen. Een van hen was Cristina ‘Tinay’ Palabay, secretaris-generaal van de Filipijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan en partner van Viva Salud.

Stemmen die zich kritisch uitlaten over het beleid van president Rodrigo Duterte krijgen het steeds hard te verduren. Lastercampagnes, bedreigingen, arrestaties tot buitengerechtelijke executies zijn geen uitzondering. Ook Tinay kreeg meermaals doodsbedreigingen omwille van haar engagement. Ze vertelt erover in deze video.

Werken voor Karapatan betekent dat je zeer vaak bedreigingen krijgt omwille van het werk dat je doet. Maar ik zal niet zwijgen onder invloed van angst.

Tinay werd actief als mensenrechten- en vrouwenrechtenactivste in haar studententijd. Sinds 2012 leidt ze KARAPATAN. Ze nam deel aan talloze spoedacties, fact-findingmissies en humanitaire opdrachten om mensenrechtenschendingen te documenteren en te onderzoeken. In haar strijd voor gerechtigheid leidt ze ook protestacties en begeleidt ze slachtoffers van mensenrechtenschendingen en hun familie om hun zaak voor het gerecht te brengen. 

Tinay krijgt internationale erkenning voor haar werk. Zo wordt ze regelmatig uitgenodigd door buitenlandse instellingen zoals de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en actiegroepen vanuit het Europees Parlement. In 2019 ontving ze een Courage Award van de Women Have Wings Foundation voor haar moed en doorzettingsvermogen in de strijd voor sociale rechtvaardigheid in de Filipijnen.

Onder het mom van de ‘oorlog tegen drugs’, en sinds maart 2020 ook de ‘oorlog tegen het coronavirus’, legt de regering-Duterte het werk van mensenrechtenverdedigers en sociale bewegingen steeds meer aan banden. Op 3 juli ondertekende de president een anti-terreurwet die iedere vorm van kritiek op zijn beleid voortaan kan bestempelen als terrorisme. Zo verankert de wet een wijdverbreide praktijk in de Filipijnse wetgeving: de criminalisering van activisme.

De gevolgen van deze wet werden pijnlijk snel duidelijk. Op 17 augustus 2020 werd Zara Alvarez, gezondheids- en mensenrechtenactiviste bij KARAPATAN op brutale wijze vermoord omwille van haar sociaal engagement. Net als tal van andere Filipijnse mensenrechtenverdedigers verscheen haar naam op een lijst van vermeende terroristen. Maar mensenrechtenverdedigers en de sociale bewegingen waarin ze actief zijn laten zich niet doen en voelen zich ook gesterkt door de internationale solidariteit die ze ervaren.

Dit interview maakt deel uit van de reeks Sangterra, een project van La boîte à images vzw in partnerschap met de organisatie Cara de Mono.
Productie & videobeelden: Jean-Noël Lansival / Foto’s & interview: Christophe Smets / Assistent-productie, montage, ondertiteling: Frédéricq Bianchet.