Viva Salud eist de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna

Muhanna

Op zondag 17 december 2023 deden Israëlische soldaten een inval in het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia, Noord-Gaza. Tijdens de inval arresteerden ze 21 gezondheidswerkers waaronder ziekenhuisdirecteur dr. Ahmed Muhanna.

Na een ondervraging van 3 uur in mensonterende omstandigheden werden ze allemaal vrijgelaten, behalve dr. Ahmed Muhanna. De verblijfplaats van dr. Muhanna is nog steeds onbekend. De Al Awda Health and Community Association (AWDA), sinds vele jaren een trouwe partner van Viva Salud en de Belgische ontwikkelingssamenwerking, deelde een verklaring waarin ze de arrestatie en intimidatie van hun gezondheidspersoneel aan de kaak stelden en de onmiddellijke vrijlating eisten van AWDA-ziekenhuisdirecteur dr. Muhanna

Dr. Ahmed Muhanna werd een internationaal erkende stem die de Israëlische aanvallen op het gezondheidssysteem in Gaza aan de kaak stelde. Hij beschreef op uitvoerige wijze de afschuwelijke situatie in het AWDA-ziekenhuis in Noord-Gaza. In zijn laatste audiobericht, 1 dag voor zijn arrestatie, zei hij dat “niemand zich in het ziekenhuis kan bewegen vanwege de [Israëlische] sluipschutters. De situatie in het ziekenhuis is verschrikkelijk. We hebben 38 patiënten, waarvan sommigen geen medicijnen kunnen krijgen. We hebben geen zuurstof en maar heel weinig brandstof voor een kleine generator. We hebben voedsel voor hooguit 2 tot 3 dagen. De situatie is kritiek.”

Sinds 5 december is het AWDA-ziekenhuis omsingeld door Israëlische sluipschutters en tanks die rond het gebouw cirkelen. Niemand kon het gebouw in of uit, en een verpleger werd gedood door een sluipschutterschot. Ook een zwangere vrouw en haar schoonmoeder die het ziekenhuis wilden betreden om te bevallen, werden beschoten. De schoonmoeder werd gedood bij deze aanval.

Herhaaldelijk geweld tegen AWDA-ziekenhuizen

Op vrijdag 13 oktober ontving AWDA een bericht van het Israëlische leger om het ziekenhuis binnen 2 uur te evacueren. Israël verschoof de deadline daarna naar zaterdagochtend 6 uur (14 oktober). Dr. Muhanna en zijn team besloten in het ziekenhuis en bij de patiënten te blijven. “Ik kreeg een telefoontje van het Israëlische leger met het verzoek om het ziekenhuis te evacueren,” zei Dr. Muhanna. In een interview verklaarde hij dat dit niet mogelijk is. Sommige patiënten zijn geëvacueerd, maar andere patiënten kunnen niet worden overgebracht vanwege hun ernstige toestand. Het ziekenhuispersoneel is vastbesloten om te blijven en patiënten de nodige zorg te bieden. Sinds het begin van de oorlog zijn er meer dan 100 baby’s geboren in het ziekenhuis.

De doelbewuste aanval van Israël op de gezondheidszorg in Gaza is niet meer dan een flagrante oorlogsmisdaad. Na de arrestatie van de directeur van het Al Shifa-ziekenhuis, gaat Israël op hetzelfde elan door met een brute aanval op het Al Awda-ziekenhuis in het extreem gebombardeerde noordelijke deel van Gaza. Al wekenlang noemt de WHO de gezondheidssituatie in Gaza “catastrofaal”, “ongekend”, “op de rand van instorten” . Hoofd van de WHO Tedros Ghebreyesus vatte het samen en sprak over het “morele verval”.

Viva Salud staat achter AWDA en eist de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna en de bescherming van alle gezondheidswerkers in Gaza. Gezondheidswerkers zijn geen militair doelwit.