Belangrijke lessen uit de pandemie

action 31 mars 2022 no profit on pandemic pandémie pandemie

In aanloop naar 7 april, Wereldgezondheidsdag, vragen de mutualiteiten, vakbonden, ngo’s en sociale bewegingen van het Europees burgerinitiatief Geen Winst op de Pandemie aandacht voor enkele belangrijke lessen uit de pandemie. “Onze gezondheid is geen handelswaar!”. Met die slogan voerden de organisaties op 31 maart actie aan het Europees parlement.

Op donderdag 31 maart verzamelden de mutualiteiten, vakbonden, ngo’s en sociale bewegingen van het Europees burgerinitiatief Geen Winst op de Pandemie aan het Europees parlement. Met de slogan “Onze gezondheid is geen handelswaar” voerden ze actie om aandacht te vragen voor enkele belangrijke lessen uit de pandemie. De organisaties, waaronder CM, ACV, Viva Salud en 11.11.11, maken zich zorgen dat we die lessen uit het oog zullen verliezen, nu het einde van de pandemie in sommige landen wordt aangekondigd.

“De haast in rijke landen om het einde van de pandemie aan te kondigen, nadat ze eerst de beschikbare voorraad vaccins hebben opgebruikt, is gewoonweg schaamteloos.”, zegt Jasper Thys, beleidsmedewerker bij Viva Salud. “Het coronavirus blijft armere landen teisteren. In lage-inkomenslanden heeft nog maar 15% van de bevolking een eerste prik ontvangen. Ondertussen maken Pfizer en Moderna wel 1000 dollar winst per seconde op vaccins en medicijnen voor Covid-19.”

De organisaties van de coalitie herinneren eraan dat grote sommen belastinggeld zijn ingezet voor de ontwikkeling en de aankoop van coronavaccins. Ze maken zich zorgen dat te veel publieke middelen uit de sociale zekerheid zijn gebruikt om de farmaceutische industrie te verrijken, terwijl er grote uitdagingen zijn in de gezondheidszorg en voor het zorgpersoneel.

Volgens een studie van Oxfam heeft Pfizer in België een winst van 18,30 euro per coronavaccin gemaakt. Hoewel de geschatte productieprijs van het Pfizer-vaccin 1,20 euro is, rekent Pfizer 19,50 euro per vaccin aan. De lidorganisaties van het Europees burgerinitiatief vragen daarom volledige transparantie en eerlijke prijzen.

Met de slogan “Onze gezondheid is geen handelswaar” maken de actievoerders een vuist tegen die commerciële logica. Ze roepen op om de publieke gezondheidszorg wereldwijd te versterken en van sociale rechtvaardigheid een prioriteit te maken.

“Landen met een sterke publieke gezondheidszorg hebben de pandemie veel beter doorstaan dan landen waar de zorg bijna volledig in private handen is.”, zegt Fanny Polet, directrice van Viva Salud. “Een publiek zorgsysteem is toegankelijk voor iedereen en kan beter inzetten op preventie. We moeten namelijk niet alleen het coronavirus overwinnen, maar vooral de sociale ongelijkheid die de impact van de pandemie heeft vergroot.”

De actievoerders verwachten verder van de Belgische regering dat ze de grote farmaceutische bedrijven dwingt om hun kennis en technologie te delen, zodat de coronavaccins, -behandelingen en tests wereldwijd kunnen worden geproduceerd. Daarom deelden de aanwezigen op de actie symbolisch hun middagmaal met elkaar.

Organisatoren van de actie: WSM, CM, Links Ecologisch Forum, ACV, Viva Salud, Memisa, Quinoa, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté, Actieplatform Gezondheid & Solidariteit