Gaza: 40.000 mensen komen in Brussel op straat om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen

Zo’n 40.000 mensen gaven gehoor aan de oproep van een brede coalitie van maatschappelijke organisaties en vakbonden om voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie hun solidariteit uit te drukken met de Palestijnse bevolking van Gaza. Ze eisten dat de Europese Unie en België alles in het werk zouden stellen om te komen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Na een inleidende speech aan het startpunt, de Schuman-rotonde, marcheerden de betogers door de straten van de Europese wijk en keerden ze vervolgens terug naar de rotonde, waar Palestijnen en vertegenwoordigers van de organiserende verenigingen het woord namen. De toespraken benadrukten telkens de nood aan een onmiddellijk staakt-het-vuren en de bescherming van alle burgers. Ook vroegen ze dat er een einde zou worden gemaakt aan de straffeloosheid. Alles moet in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat het Internationaal Strafhof de gepleegde misdaden kan onderzoeken en de daders kan vervolgen. Om een eind te maken aan het geweld moeten de structurele oorzaken ervan worden aangepakt, namelijk de bezettings-, kolonisatie- en apartheidspolitiek die Israël voert tegen het Palestijnse volk.

De demonstratie verliep vreedzaam en zonder incidenten. “Op de oproep om te betogen, volgde een massale opkomst”, zegt Ludo De Brabander woordvoerder van Vrede vzw, namens de coalitie. “Onze boodschap is duidelijk: Belgische en Europese politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas bewerkstelligen. De situatie in Gaza mag niet verder uit de hand lopen, want het risico op een etnische zuivering, of zelfs genocide, wordt steeds groter. Om nog erger te voorkomen, is een staakt-het-vuren de eerste prioriteit”.

De organisatoren vinden dat de EU bindende maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat Israël het internationaal recht respecteert en een einde maakt aan de kolonisatie van bezet Palestijns gebied. “België en de EU moeten de banden met het Israëlisch koloniaal systeem verbreken en een verbod afkondigen op handelsrelaties met de illegale nederzettingen in Palestijns gebied die gebouwd zijn op onteigende Palestijnse grond”, voegt Ludo De Brabander toe.

(*) Oproepende organisaties :

11.11.11, ABVV/FGTB, ABVV-jongeren, Algemene Centrale ABVV, Association belgo-palestinienne, ARCI, Les Ambassadeurs d’expression, Amitié Sans Frontières, Agir pour la paix, Attac Bruxelles, AWSA-Be (Arab Women’s Solidarity Association – Belgium), BA4P, Bite Back, BDS ULB, Broederlijk Delen, CETRI, CADTM, CNE – Centrale Nationale des Employés, CEPAG, CIRé, CNAPD, Comité belge de soutien au peuple sahraoui, Communauté palestinienne en Belgique & Luxembourg, CNCD-11.11.11, De-Colonizer, Een Andere Joodse Stem, Entraide & Fraternité, Fédération internationale des droits humains (FIDH), FGTB wallonne, Formations Léon Lesoil, FOS, Intal, Jeunes CSC, JOC, Laïcité et Humanisme en Afrique Central (LHAC), Mouvement Ouvrier Chrétien (MOC), Mouvement d’action paysane (MAP), Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Union des progressistes juifs de Belgique (UPJB), Présences et actions culturelles (PAC), Réseau Wallon de lutte contre la pauvreté, Solsoc, Soralia, Soutien belge Overseas, Vie Féminine, Viva Salud, Vrede vzw


Steun de ziekenhuizen van AWDA in de Gazastrook nog steeds met een gift!

De hulp die je aan onze partner AWDA geeft, blijft van vitaal belang. Zolang er brandstof en medicijnen in de Gazastrook zijn, kunnen zij blijven werken. Doneer nu.