Achter het zonnige logo van Dolefil schuilt een duistere realiteit

Protest-Dolefil

Het logo van Dole heb je vast al eens zien verschijnen op een banaan of ananas in de supermarkt. In 2013 ontving de Filipijnse afdeling van de Amerikaanse multinational Dolefil nog een Rainforest Alliance (RFA) Certificaat voor de ‘duurzame praktijken en initiatieven voor natuurbehoud’ en werden zij geroemd voor de gezonde werkomstandigheden van hun werknemers. Uit rapporten van verschillende Filipijnse landbouwvakbonden waarmee de partners van  Viva Salud nauw samenwerken blijkt echter het tegendeel. 

Over Dolefil

Dolefil is de Filipijnse afdeling van de Amerikaanse multinational Dole Food Company. In 2013 werd het bedrijf overgenomen door de Japanse Itochu Corporation. 95% van de productie vanuit hun plantage in de Filipijnse gemeente Polomok wordt geëxporteerd naar markten in Amerika, Europa en Azië. 

Ongezonde werkomstandigheden

Om hun fruit exportgeschikt te maken, maakt Dolefil gebruik van giftige pesticiden. Werknemers krijgen tijdens hun werk echter onvoldoende beschermingsmaterialen aangeboden en lopen daardoor huidziekten, longaandoeningen en andere ernstige klachten op. In 2017 nog raakte een werknemer van Dolefil permanent blind na een ongeluk met het bijtende reinigingsmiddel C190. 

Daarnaast worden werknemers door hun leidinggevenden vaak aangespoord om gevaarlijke risico’s te nemen, met vele ongelukken tot gevolg. Één van de werknemers zegt hierover dat Dolefil pas in actie komt wanneer het al te laat is. Om het imago van het bedrijf hoog te houden, betaalt Dolefil zijn werknemers extra of bedreigt hen om te zwijgen over de ongelukken die plaatsvinden 

Op staande voet ontslagen

Naast het recht op een gezonde werkomgeving, worden ook andere rechten van de werknemers van Dolefil geschonden. Op 17 september 2020 werden 478 werknemers op staande voet en zonder aanleiding ontslagen. Sommigen werkten al langer dan 10 jaar voor het bedrijf. Als gevolg van hun onrechtmatige ontslag kampen voormalige werknemers nu met ernstige mentale problemen. 

Belang van nationale en internationale wetgeving

De wantoestanden bij Dolefil tonen het belang van internationale wetgeving en regulatie aan die multinationale bedrijven verplichten om mensenrechten en milieu te respecteren doorheen de hele productieketen. Een zorgplichtwet zou bedrijven zoals Dolefil verplicht stellen om de rechten van hun werknemers te respecteren en verantwoordelijk houden wanneer deze zijn geschonden. Ook zouden zij opdraaien voor herstel. Ontdek de campagne voor een zorgplichtwet op https://11.be/zorgplicht.

Tonnen dodelijke pesticiden, verboden in Europa, worden naar lage inkomenslanden geëxporteerd, waar ze enorme schade toerichten aan de gezondheid van landbouwers en het milieu. Zet België aan om de giftige handel in verboden pesticiden te stoppen. Teken en deel de petitie op stop-pesticiden.be.


pesticiden

Verboden pesticiden: overal even dodelijk!

Tonnen dodelijke pesticiden, verboden in Europa, worden naar lage inkomenslanden geëxporteerd, waar ze enorme schade toerichten aan de gezondheid van landbouwers en het milieu. Ironisch genoeg komen deze verboden pesticiden via voedselimport ook terecht op ons bord.