Kinshasa: Demonstratie van artsen met geweld onderdrukt

repressioncongo

Op woensdag 21 september trokken artsen en ander medisch personeel de straat op in Kinshasa om betere werkomstandigheden te eisen. Hoewel de manifestatie was toegestaan, drukte de politie de actie met geweld de kop in.

Slechte werkomstandigheden

De artsen in de openbare ziekenhuizen staken al maanden. Ze verwijten de regering dat ze haar beloftes niet nakomt, zoals over de verhoging van de lonen, de verlichting van de werklast en de garantie op een goed pensioen. De meerderheid van de artsen doet mee aan de staking, maar ze verzekeren wel een minimale dienstverlening.

Na maanden staken beslisten de artsen van de Syndicat National des Médecins (SYNAMED) en de Syndicat Libre des Médecins (SYLMED) dat de staking te weinig resultaten opleverde. Daarom namen ze het initiatief voor een vreedzame manifestatie op woensdag 21 september. Zo zouden ze hun ongenoegen op een andere manier kunnen uiten en de regering er toe aanzetten om de werkomstandigheden in de sector te verbeteren.

Repressie in Kinshasa

Toen de artsen van de Avenue des Huileries naar de Boulevard oprukten, ontstond er een confrontatie met de politie van Kinshasa. Die hield de manifestatie tegen en zette ze stop.  Nochtans zijn vreedzame protesten toegestaan en hadden de organisatoren alle vereiste vergunningen voor de manifestatie verkregen.

De artsen, vastbesloten om voet bij stuk te houden, verzetten zich tegen het verbod en vervolgden hun mars. Daarop reageerde de politie erg gewelddadig. Sommigen manifestaten werden geslagen, geschopt, mishandeld en verwond. Anderen werden gearresteerd en nadien weer vrijgelaten.

Problematische gevolgen

De verontwaardiging bij de artsen over het optreden van de politie is groot. Ze willen de staking verderzetten via de beweging “ziekenhuizen zonder artsen”. Ook al heeft de staking aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van de zorg in openbare ziekenhuizen. In normale tijden komt de toegang tot degelijke gezondheidszorg voor 90% van de bevolking al in het gedrang. Het is daarom van groot belang dat de eisen van de stakende artsen worden ingewilligd. Zo kan het personeel in goede omstandigheden aan het werk blijven en kan het recht op gezondheid van de Congolese bevolking beter worden gegarandeerd.

Viva Salud strijdt in Congo mee voor betere werkomstandigheden voor het zorgpersoneel en bredere toegang tot een kwaliteitsvolle publieke gezondheidszorg. We steunen dus volledig de acties en eisen van het gezondheidspersoneel. Onze twee Congolese partners, Si Jeunesse Savait en Etoile du Sud, kwamen begin oktober samen met de vertegenwoordigers van SYNAMED, de vakbond van de artsen, om een actieplan te bespreken en de krachten te bundelen. Ook andere gezondheidsorganisaties worden opgeroepen om mee druk uit te oefenen, de campagne uit te dragen en de oproep aan de regering te versterken om de eisen van de artsen in te willigen.