Merlin tekent. Jij ook?

Merlin tekent. Jij ook?

Merlin Léonard is actief bij de studentenbeweging Comac in Luik. In 2018 ging hij naar Palestina waar hij de partners van Viva Salud ontmoette. We vroegen hem naar de impact van de Israëlische bezetting op de toegang tot het vaccin voor de Palestijnen en waarom hij het Europees burgerinitiatief ‘Geen winst op de pandemie’ steunt.

Welke impact heeft de bezetting op de vaccinatiecampagne in Palestina?

Israël weigert een heel deel van de bevolking te vaccineren. Het vaccineert enkel de Palestijnen die de grens met Israël oversteken om er te werken. We zien dus een heel concreet voorbeeld van een medische blokkade in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, met een land dat de middelen heeft om iedereen te vaccineren maar er bewust voor kiest om dat niet te doen.

Waarom de patenten op vaccins opheffen?

Omdat we daar echt zien hoe middelen die de hele bevolking nodig heeft in handen zijn van enkele landen die alle dosissen gekocht hebben. Dat is de eerste reden, omwille van anti-imperialisme zou je kunnen zeggen.

En de andere reden?

Om eindelijk de druk op het zorgpersoneel te verlichten. Maar nee, in de plaats moeten we wachten tot de privésector de achterstand inhaalt die ze opgelopen heeft. Dat zijn de twee redenen om het patent op te heffen.

Daarom steun ik het Europese burgerinitiatief voor een vaccin voor iedereen. En jij?

Interview en video: Logan Danhier