Vier dingen die je nog niet wist over de huidige situatie in Palestina

Palestina

Heide loopt stage voor Viva Salud bij onze Palestijnse partnerorganisatie Bisan Center for Research and Development. In dit artikel legt ze vier dingen uit die je nog niet wist over de huidige situatie in Palestina.

2022 is het dodelijkste jaar in Palestina sinds 2006

Met nog twee maanden te gaan is 2022 nu al het dodelijkste jaar in decennia in Palestina. De cijfers zijn hallucinant en stijgen met de dag. Het maandelijkse gemiddelde aantal doden steeg in 2022 met 57% in vergelijking met vorig jaar. In oktober alleen werden maar liefst 26 mensen vermoord door het Israëlische bezettingsleger tijdens zoek- en arrestatieoperaties, vuurgevechten of bij confrontaties tussen Israëlische troepen en Palestijnen. Acht daarvan waren kinderen. Dit maakt oktober de dodelijkste maand in 2022 voor kinderen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Sinds de start van het jaar arresteerde de Israëlische troepen bovendien 5300 Palestijnen omdat ze verzet plegen tegen de bezetting. Nochtans is het Palestijns verzet tegen de Israëlische bezetting volledig legaal volgens het internationaal recht. Niets kan het dodelijk geweld van de Israëlische troepen rechtvaardigen.

Een nieuwe verzetsbeweging laat van zich horen

Het alledaagse systematische geweld in de bezette gebieden neemt toe. Maar waar repressie en onderdrukking is, leeft ook verzet. In Nablus, de tweede grootste stad op de Westelijke Jordaanoever, ontstaat een nieuwe verzetsbeweging. De beweging wordt ‘Hol van de leeuw’ genoemd en trekt enorm veel mensen aan. De beweging ontstond in augustus als reactie op de dood van een jonge verzetsstrijder. Ze is een mengelmoes van jongeren uit verschillende politieke strekkingen. Het Israëlische bezettingsleger probeert het verzet in de kiem te smoren. Het vermoordde alle oprichters van de beweging en probeert de leiders van de beweging te liquideren. Heel wat jonge mensen tonen hun solidariteit. Ze steunen de beweging en sluiten er zich bij aan. Op twee maanden tijd groeide de beweging naar schatting van 20 naar 250 leden.

Israël zet in op illegale collectieve straffen

De laatste weken laten de Palestijnen luid van zich horen tegen de illegale Israëlische bezetting. Ze organiseren zichzelf en trekken de straat op. De Israëlische bezettingstroepen proberen op hun beurt de situatie onder controle te houden. Ze treden repressief op en zaaien angst om het verzet de kop in te drukken. Israël maakt bijvoorbeeld gebruik van collectieve straffen. Dat zijn straffen die aan een volledige gemeenschap worden opgelegd voor de acties van individuele leden van die gemeenschap. Dat is illegaal onder het internationaal recht. De stad Nablus staat bijvoorbeeld al 18 dagen onder totale belegering en het ziet er naar uit dat deze nog niet direct zal stoppen. De stad is volledig afgesloten. Mensen mogen de stad niet in of uit en zelfs medische noodhulp wordt tegengehouden. Ook kritische Palestijnse sociale organisaties die de Israëlische mensenrechtenschendingen naar buiten brengen worden aangevallen. Deze systematische aanvallen tegen de Palestijnen zijn jammer genoeg geen uitzondering. Ze maken integraal deel uit van de Israëlische bezetting en apartheid.

Apartheid en bezetting over Palestina schaden de gezondheid

De Israëlische regering legt kritische Palestijnse stemmen en sociale organisaties al jaren het zwijgen op. Onze partners weten er alles over. Health Work Committees (HWC), Bisan en Awda zijn het mikpunt van repressie omdat ze het opnemen voor de rechten en de gezondheid van de Palestijnen. De impact op de gezondheid van de Palestijnen is enorm. Dat toont onderzoek van Bisan. Het personeelsbestand van Awda, HWC en Bisan is de voorbije tien jaar fel gekrompen. Net zoals de budgetten. Daardoor kunnen ze minder Palestijnen bereiken met hun belangrijke werk. Door de Israëlische repressie moest HWC bijvoorbeeld alle mobiele klinieken sluiten. Bisan schat dat HWC daardoor 67.000 Palestijnen minder bereikt met hun gezondheidsdiensten, vooral in afgelegen gebied. De gevolgen zijn duidelijk. In bezet Palestijns gebied is de gemiddelde levensverwachting voor Palestijnen maar 74 jaar, terwijl Joodse burgers in Israël gemiddeld 82,7 jaar worden. Een verschil van bijna tien jaar. De conclusie is duidelijk: apartheid en bezetting schaden de gezondheid!

palestina

Activisten, zorgwerkers, gezondheidsorganisaties en sociale bewegingen die opkomen voor het recht op gezondheid in Palestina en elders zijn het slachtoffer van repressie. We kunnen pas gezond zijn als zij in veiligheid zijn. Ze zijn geen doelwit! Toon jouw solidariteit door een foto te nemen met een boodschap voor onze partners en de hashtags #NotATarget en #DefendtheDefenders. Stuur deze foto naar victor@vivasalud.be.