De strijd tegen corona in Palestina

Ook in Palestina worden maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus en zet de gezondheidssector zich schrap om de crisis op te vangen. De strijd tegen deze pandemie is nog moeilijker omdat ze zich verspreidt in bezet gebied.

De grenzen worden bewaakt door het Israëlische leger die alle import controleert, ook het medisch materiaal (maskers, handschoenen, desinfecterende zeep…). Talloze checkpoints verspreid over de Westelijke Jordaanoever verhinderen de vrije doorgang voor ambulances. Op dit moment is de hele Westelijke Jordaanoever in lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar er is onvoldoende medisch materiaal, beademingstoestellen en bedden op intensieve zorg om een groeiend aantal besmette personen op te vangen.

Als het coronavirus erin slaagt zich in Gaza te verspreiden, wordt het een ongeziene catastrofe in de dichtstbevolkte openluchtgevangenis ter wereld.

Dan spreken we nog niet over de Gazastrook waar Palestijnen al meer dan 13 jaar onder blokkade leven. Twee gevallen van besmetting werden vastgesteld en onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Als het coronavirus erin slaagt zich in Gaza te verspreiden, wordt het een ongeziene catastrofe in de dichtstbevolkte openluchtgevangenis ter wereld.

Intussen organiseren onze partners en de jongerenbewegingen waarmee ze samenwerken zich: ze hebben flyers ontworpen met uitleg wat je moet doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, ze delen hygiënekits en voedselpakketten uit aan families die in quarantaine zitten of ziek zijn, ze desinfecteren ‘s nachts de straten, ze bellen oudere mensen en patiënten van gezondheidscentra op om te horen hoe het gaat met hen, ze maken video’s met tips over wat je kan doen tijdens de quarantaineperiode,…

Het Palestijnse gezondheidssysteem is sterk geprivatiseerd. Het is een systeem dat op twee snelheden draait en de meest kwetsbaren in de samenleving nog zwakker maakt. Daarom grijpen onze partners deze crisis ook aan om te wijzen op het belang van een sterk publiek gezondheidssysteem om een dergelijke crisis beter aan te pakken en de noodzaak om een einde te maken aan de bezetting waardoor de Palestijnen moeilijk het hoofd kunnen bieden aan deze crisis.

Wat kan jij doen?

Volg de verhalen van onze gezondheidswerkers via WhatsApp

1. Voeg Viva Salud toe aan je contacten met het nummer 0470 82 72 22
2. Stuur ons een berichtje met je naam en ‘ik schrijf me in’
3. We houden je dan op de hoogte.

Steun het werk van onze partners met een gift

Je kan ook een gift via overschrijving doen op rekeningnummer van
Viva Salud: BE15 0010 4517 8030 | BIC: GEBABEBB, met mededeling ‘gift strijd tegen corona’.

Steun het werk van onze partners structureel met een maandelijkse gift

Voer mee campagne

Op onze campagnepagina ‘Steun de strijd tegen corona wereldwijd’ kom je te weten:

  • hoe onze partners strijd voeren tegen het coronavirus
  • waarom een sterk publiek gezondheidssysteem nodig is
  • wat jij kan doen