Defend the Defenders: samen komen we op voor sociale bewegingen

Defend the Defenders

Op 10 december vieren we de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, 72 jaar geleden. Sindsdien blijven sociale bewegingen wereldwijd onze basisrechten verdedigen. Daarom organiseren we met een brede coalitie van vakbonden en niet-gouvernementele organisaties op 10 december een grootschalige online actie om die bewegingen te steunen.

Sociale bewegingen verdedigen onze basisrechten. Zo kwam waardig werk er dankzij stakingen, stopten inheemse groepen mijnbouwprojecten en plaatsten betogende jongeren klimaatrechtvaardigheid hoger op de agenda. Ook in coronatijden blijven organisaties actief én creatief onze rechten verdedigen.

In Colombia, de Filipijnen, Honduras, Guatemala … maar ook in België, overal staan mensenrechtenverdedigers en sociale bewegingen onder druk: van lastercampagnes tegen organisaties, ontslagen omwille van engagement, arrestaties onder het mom van lockdownmaatregelen tot moorden omwille van het opkomen voor mensenrechten.

Wat gebeurt er op 10 december?

Elk jaar trekken we op 10 december onder het motto ‘Defend the Defenders’ de straat op om mensenrechtenactivisten en sociale bewegingen wereldwijd te steunen.

Dit jaar gaat Defend the Defenders online! Om mensenrechtenverdedigers wereldwijd een hart onder de riem te steken en onze ministers tot actie aan te sporen om mensenrechtenverdedigers en sociale bewegingen te beschermen, zijn we creatief en laten we onze stem horen op sociale media.

Doe mee aan de fotochallenge

In de aanloop naar 10 december lanceren we op sociale media een challenge waarbij je een foto van jezelf met je hand voor je mond post. Bij het posten van jouw foto vermeld je één case en tag je twee vrienden om hen uit te dagen hetzelfde te doen. Op 10 december laten we dan een actiefilmpje circuleren op sociale media met alle foto’s.

Stappenplan:

  • Schrijf “Defend the Defenders” of een andere boodschap op jouw hand
  • Post een foto van jezelf met de linkerhand voor je mond met de hashtag #DefendTheDefenders
  • Vermeld één of meerdere cases
  • Tag 2 vrienden en daag hen uit om hetzelfde te doen
  • Mail je foto in de originele kwaliteit naar defendthedefenders2020@gmail.com
  • Je foto wordt opgenomen in een filmpje en verspreid op 10/12 via Stop the Killings Belgium en andere platformen

Open brief