Filipijnse mensenrechtenverdedigster bedreigd met arrestatie

In de Filipijnen ondersteunt Viva Salud sociale bewegingen die zich inzetten voor de mensenrechten. Dat doen we door Karapatan te steunen, de belangrijkste mensenrechtenorganisatie van het land. Karapatan is zelf ook regelmatig het doelwit van bedreigingen en intimidatie. Verschillende mensenrechtenwerkers in de provincies vonden al de dood. Nu riskeren nationale verantwoordelijken gearresteerd te worden.

Onder de mensenrechtenwerkers die bedreigd worden met arrestatie is ook Cristina “Tinay” Palabay, de directrice van Karapatan, die momenteel in Genève is om er als experte de VN-mensenrechtenraad bij te wonen. De andere beschuldigden, die nog in de Filipijnen zijn, konden een borgtocht betalen om aan arrestatie te ontkomen. Tinay kon dat niet en riskeert gearresteerd te worden van zodra ze voet zet op Filipijnse bodem.

De zaak gaat terug op een oude aanklacht tegen verantwoordelijken van drie organisaties: Karapatan, de vrouwenorganisatie Gabriela, een andere partner van Viva Salud, en de Rural Missionaries of the Philippines, een organisatie van katholieke zusters die zich inzet voor arme boerengemeenschappen. Zij zouden vorig jaar “meineed” gepleegd hebben.

Die aanklacht werd door de rechter al eens geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Maar nu slaagde de Nationale Veiligheidsadviseur van president Duterte erin om de zaak opnieuw leven in te blazen. Tien verantwoordelijken van de drie betrokken organisaties moesten zich reppen om een borgtocht te betalen zodat ze op vrije voeten konden blijven.

Verschillende internationale mensenrechtenorganisaties spraken al hun steun uit aan de elf beklaagden en noemden de hele rechtszaak “juridische sabotage”. De overheid probeert stokken in de wielen te steken van het puike mensenrechtenwerk van de betrokken organisaties. Met Viva Salud sluiten we ons daarbij aan en herbevestigen we onze steun aan Tinay en onze partnerorganisaties in de Filipijnen.

Wat kan jij doen?

Bekijk en lees ook: