PALESTINA: geen vrede, zonder rechtvaardigheid

Gaza

Zaterdag 7 oktober kwam het tot een nieuwe uitbarsting van geweld in Palestina en Israël. Hamas lanceerde een grootschalige verrassingsaanval tegen Israël waarop Israël reageerde met bombardementen op de Gazastrook. Viva Salud roept de Verenigde Naties op om burgers te beschermen en een einde te maken aan het geweld door de grondoorzaken aan te pakken: de Israëlische kolonisatie, illegale bezetting en apartheid.

Nieuwe escalatie van geweld

Zaterdagmorgen 7 oktober was de start van een nieuwe escalatie van geweld in de 75 jaar oude Israëlische kolonisatie van Palestina. Hamas lanceerde een grootschalige militaire verrassingsaanval tegen het zuiden van Israël en doodde en verwondde daarbij honderden Israëlische burgers. In een vergeldingsaanval is Israël lukraak de Gazastrook beginnen bombarderen vanuit de lucht, over land en over zee. Woonwijken en residentiële gebouwen worden niet gespaard. Volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid doodden die bombardementen al bijna 500 Palestijnse burgers. De Verenigde Naties zeggen dat de Israëlische luchtaanvallen in Gaza 123.000 Palestijnen op de vlucht hebben gejaagd.

Onze partner, AWDA (Al Awda Health and Community Association, voorheen gekend onder de naam van UHWC), werkt in de frontlinie met twee ziekenhuizen en zes eerstelijnsgezondheidscentra. Ze leveren 600.000 gezondheidsdiensten per jaar. We vernamen het vreselijke nieuws dat een personeelslid omgekomen is in een Israëlische aanval. AWDA vreest voor een verdere escalatie van het geweld en roept om de organisatie te steunen in haar antwoord op deze noodsituatie: “We verwachten dat de situatie de komende uren verder zal escaleren en dit vraagt om onmiddellijke humanitaire hulp aan slachtoffers om zoveel mogelijk levens te redden. We bieden medische noodhulp aan gewonden en doen er alles aan om de levens van onschuldige mensen te redden”.

Reactie op 75 jaar kolonisatie en apartheid

De militaire aanval vanuit Gaza komt voor velen als een verrassing, maar is een reactie op 75 jaar Israëlische kolonisatie, illegale bezetting en apartheid. Samen met vele andere organisaties waarschuwen we bij Viva Salud al jaren voor de gevolgen van de status quo en de onwil van de internationale gemeenschap om de onderliggende oorzaken van de actuele situatie in Palestina aan te pakken. Het wordt hoog tijd om hier eindelijk werk van te maken om verder bloedvergieten en geweld te voorkomen.

Onder de huidige extreemrechtse Israëlische regering is het geweld tegen de Palestijnse bevolking sterk toegenomen. Alleen al dit jaar al vielen er 247 Palestijnse doden. Bovendien vielen Joodse kolonisten de voorbije maanden, onder het goedkeurend oog van het Israëlische leger en aangevuurd door ultranationalistische ministers, verschillende Palestijnse dorpen aan.

In sommige regio’s van de bezette Westelijke Jordaanoever is er een totale leegloop van de Palestijnse bevolking. Het is een geleidelijk proces van etnische zuivering, waarbij Israël grote delen van het bezette gebied annexeert voor exclusieve joodse nederzettingen. Willekeurige arrestaties, onmenselijke behandeling van Palestijnse gevangenen en de sloop van Palestijnse huizen maken de situatie verder onleefbaar.

In de Gazastrook leven meer dan 2 miljoen Palestijnen samen op een van de meest dichtbevolkte plekken op de planeet. Ze leven in een grote openluchtgevangenis. De bevolking gaat al 16 jaar gebukt onder een wurgende Israëlische blokkade die het leven er bijna onmogelijk maakt. 47% van de bevolking is werkloos en 97% van het water is ondrinkbaar. De bevolking heeft gemiddeld minder dan 13 uur per dag elektriciteit en 1,3 miljoen Palestijnen in de Gazastrook zijn afhankelijk van internationale voedselhulp om te overleven. In de afgelopen 15 jaar lanceerde Israël minstens zes grootschalige militaire aanvallen tegen Gaza, waarbij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid werden gepleegd.

Drama voor de gezondheid van Palestijnen

De gevolgen voor de gezondheidszorg en de gezondheid van de Palestijnen in de Gazastrook zijn dramatisch. De extreme toename van gewonden de afgelopen dagen zet de ziekenhuizen en de gezondheidscentra nog meer onder druk. Er is een acuut tekort aan medicijnen, medische apparatuur en beschermingsmateriaal voor het zorgpersoneel. Israël heeft de volledige controle over welke goederen binnen en buiten Gaza gaan. Gezondheidscentra zijn overbelast en hun dienstverlening wordt in gevaar gebracht door stroomstoringen, checkpoints en wegblokkades of bombardementen. Zaterdag bombardeerde Israël nog twee ziekenhuizen en doodde daarbij een ambulancier en verpleegster. Volgens de Verenigde Naties is bezet Palestijns gebied een van de gevaarlijkse plekken om te werken als gezondheidswerker.

De huidige bombardementen vernietigden de elektriciteitskabels die zorgen voor de enige stroomtoevoer naar de Gazastrook. Momenteel is er nog maar gemiddeld 4u stroom per dag.

Onze partner AWDA beschikt sinds kort over zonnepanelen, maar deze zijn momenteel te beperkt om de huidige noodsituatie het hoofd te bieden. Ze moeten dus beroep doen op elektriciteitsgeneratoren en hebben daarvoor een grote hoeveelheid brandstof nodig. Momenteel heeft AWDA genoeg brandstof om stroom te voorzien voor de komende 4 dagen.

Geen vrede, zonder rechtvaardigheid

Viva Salud roept de Verenigde Naties op om onmiddelijk krachtige maatregelen te nemen om het geweld te stoppen en de levens van burgers te beschermen. Daarbij moet in het bijzonder aandacht zijn voor het internationaal recht en de Conventies van Genève. Om te werken aan een duurzame vrede moet er rechtvaardigheid zijn. Daarvoor moeten de grondoorzaken van het geweld vandaag worden aangepakt. Er moet een einde worden gemaakt aan de Israëlische kolonisatie, illegale bezetting en apartheid zodat de rechten van de Palestijnen op gelijke voet staan met de rechten van Israëli’s.

Solidariteit met AWDA

Wij doen een dringende oproep aan al onze sympathisanten om ons te helpen de nodige steun te verlenen aan de ziekenhuizen in de Gazastrook, waar de inwoners momenteel in erg onzekere en moeilijke tijden leven. Daarom lanceren we een oproep om onze partnerorganisatie AWDA te steunen. Ze zijn een onmisbare speler in de lokale gezondheidszorg van duizenden Palestijnen.