Noodtoestand in Gaza

WAAROM HELPEN?

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen in de Gazastrook vraagt Viva Salud dringend om onze lokale partner AWDA te steunen.

In het licht van de militaire escalatie sinds zaterdag 7 oktober, wordt de bevolking van Gaza geconfronteerd met ernstige gezondheidsproblemen die zich voordoen bovenop de structurele vernietiging van de gezondheidssector in de Gazastrook als gevolg van de onrechtvaardige bezetting die al 16 jaar duurt.

Het aantal gewonden en doden blijft oplopen. AWDA beheert verschillende medische centra en ziekenhuizen. Vanaf het eerste moment van de escalatie heeft AWDA de noodtoestand uitgeroepen. Er is een tekort aan medicijnen en medische apparatuur en alle elektriciteit werd afgesloten in de Gazastrook. Er is een grote nood aan brandstof voor de elektriciteitsgeneratoren. We verwachten dat de situatie verder zal escaleren de komende dagen en weken.

Drama voor de gezondheid van Palestijnen

De gevolgen voor de gezondheidszorg en de gezondheid van de Palestijnen in de Gazastrook zijn dramatisch. De extreme toename van gewonden de afgelopen dagen zet de ziekenhuizen en de gezondheidscentra nog meer onder druk. Er is een acuut tekort aan medicijnen, medische apparatuur en beschermingsmateriaal voor het zorgpersoneel. Israël heeft de volledige controle over welke goederen binnen en buiten Gaza gaan. Gezondheidscentra zijn overbelast en hun dienstverlening wordt in gevaar gebracht door stroomstoringen, checkpoints en wegblokkades of bombardementen. Zaterdag bombardeerde Israël nog twee ziekenhuizen en doodde daarbij een ambulancier en verpleegster. Volgens de Verenigde Naties is bezet Palestijns gebied een van de gevaarlijkse plekken om te werken als gezondheidswerker.

De huidige bombardementen vernietigden de elektriciteitskabels die zorgen voor de enige stroomtoevoer naar de Gazastrook. Onze partner AWDA beschikt sinds kort over zonnepanelen, maar deze zijn momenteel te beperkt om de huidige noodsituatie het hoofd te bieden. Ze moeten dus beroep doen op elektriciteitsgeneratoren en hebben daarvoor een grote hoeveelheid brandstof nodig.

Viva Salud roept daarom op om onmiddellijk in te grijpen om levens te redden en iedereen van de nodige gezondheidszorg te voorzien. U kunt AWDA steunen tijdens deze noodsituatie door medicijnen, voorraden en essentiële medische instrumenten en apparatuur te voorzien die ze dringend nodig hebben.

Jouw steun zal bijdragen aan het bieden van gezondheidszorg in de noodsituatie en het redden van levens van onschuldige mensen.

Bedankt voor je solidariteit en hulp!